-
Megneztem ujra a jelenetet Desmonddal, mikor a reszeg Kelvinnel beszel.
Desmond megkerdi:
- Mi van a fal mögött? Mi volt a baleset?
- Elektromagnetizmus. Geologiailag egyedülallo. A baleset egy lék volt. A töltes felerösödik es minden alkalommal, mikor beütjük a szamokat, ujra kisül (discharges).
Kelvin azt is elmondja, hogy a kulcs elforditasa az egyetlen modja annak, hogy ezt a folyamatot megszüntessek.
Desmond megkerdi, hogy akkor miert nem azt teszik es miert inkabb ütögetik a szamokat? Erre Kelvin azt valaszolja, hogy van-e neki annyi ver a pucajaban, hogy a levegöbe repitse ezt az egesz kocerajt?
Tehat:
persze, nyilvánvaló, de mi célból létezik a generátor? Azért építették hogy ki kelljen néha sütni hogy nehogy elpusztítsa a bolygót? Nem hülyeség ez egy picit?
Nem biztos, hogy generator. legalabbis nem mesterseges. Mivel geologiailag egyedülallo.
Ha a Dharma egy termeszetes fenoment hasznalt ki mesterseges eszközökkel megerösitve, illetve alatamasztva, akkor sem azert epitettek egy generatort, hogy neha ki kelljen sütni, hanem epitettek egy generatort barmilyen cellal es valami felresikerült, mialtal folyamatosan nö a magnesesseg, s ezert kell neha kisütni azzal, hogy beütik a szamokat. Logikus, nem?
A szamok beütese nem okoz semmifele EMP-t, egyszerüen levezeti a felesleges magnesesseget barmilyen altalunk ismeretlen modon.
Szamomra az jött le, hogy ti az EMP-t a villanasra ertitek. Villanas viszont eddig sosem volt.
A villanast még nevezhetnenk EMP-nek, de mivel egy EMP egy a lehetö legrövidebb idön belül a lehetö legmaximalisabb ertekre felugro, elektromos feszültseget gerjesztö szelessavu elektromagneses impulsus es a kulcs elforditasaval esetleg ilyen elöidezhetö, mialtal megszünik a magnesesseget gerjesztö hatas (nem tudom, hogyan szüntethetne meg egy EMP a sajat forrasat, de ok) de mint mondtam, eddig ilyen nem volt. Tehat biztos nem ilyen hozta le a gepet.
Ha a generátor EMP-cuccot szolgál ki akkor ez legalább egy egyszerű, logikus, hihető magyarázat
Ujra kerdem: Mire jo egy EMP-cucc (Electro Magnetic Pulse)?
Egy lakatlan szigeten rohadtul nincs semmi ertelme.
Persze, azalatt a pár másodperc alatt megzavarta a többszáz mérföldre lévő gép navigációját úgy hogy a gép éppen feléje fordult, lenyomatta vele 2 másodperc alatt a távot úgy hogy ezt a gépen nem észlelték, majd lerántotta a gépet magához mielőtt leállt volna. Ja és persze csak ezt az egy gépet, semmilyen más járművet nem. Tényleg hihető, gratula..
Ezt te sem gondolod komolyan, igaz? Ki mondta ezt?
A gep biztos nem szaz merföldekkel arrebb volt es nem azt mondtam, hogy a magnesesseg huzta le a gepet, hanem, hogy a magneses ter zavarta meg a navigaciot, ugy, ahogy a bermudaharomszögben is ilyesmit felteteleznek jobb magyarazat hijjan.
Es igen, akar több merfölddel arrebb is megzavarhatta a navigaciot. Te tudod mekkora az a magneses ter? Föleg akkor, amikor epp meg növekszik is rohamos leptekkel, mert senki nem ütötte be a szamokat?
Ha desmond navigacios rendszeret is az allando magneses ter kepes volt bezavarni ugy, hogy ket het hajozas utan tert vissza a szigethez, akkor el tudom kepzelni, hogy eleg nagy magneses burok van a sziget körül. Es az ocean eleg nagy ahhoz, hogy adott idöben csak egy repülögep tartozkodjon az adott tersegben. Nem kötelezöen kell mas jarmüvet is odavonnia.
Azt meg, hogy a gep meg orakig volt a levegöben navigacio nelkül, nem tudom honnan veszed...
De vegülis mindegy. Mar azt sem miröl vitazunk.
A lenyeg, hogy a "robbanassal" megszünt a gombnyomkodas problemaja. Desmond valszeg halott, es ha ö halott, akkor feltehetöleg a többiek is, akik ott voltak.