Steven Spielberg TV sorozata
-
winnie #23 Én ezeknek a tv-s nézettségi adatoknak soha nem hittem.
nyilván az nem jelent sokat ki hisz, és ki nem bennük. aki statisztikát tanult, az tudja, hogy tudományosa megalapozott a mérés
Hiszen ugye jelentkezik pár ezer bp-i önkéntes, akik egy eszközön megadják mindig, h mit néznek.
itthon 800 háztartás van benne a mértek között, ami a lakosság számához képest 60%-os-an túl is reprezentálja a célcsoportokat. nem önkéntesek, és pesti csak 20%-uk. (összhasként amerikában 15ezer háztartás méri a 100M nézőt)
És ez itt a gond. A hibahatár borszasztó nagy (gondoljuk csak az rtl 200e adatásszünet nézőjére),
a hibahatár, mint a stat-ban a mintaválasztás alapján max 5%. az rtl 200ezres adásszünete tuti agb-fogás volt a közvélemény felé, hiszen ez (akár hiszed, akár nem) meglepően alacsony volt. ha emlékszel a 2002-esnek 800ezres nézettsége is volt.
a 200ezer absz. korrekt szán, hiszen
1. a magyar háztartások délutáni tévézése több, mint 50%-ban háttértévézés, aminek az a jellemzője, hogy fel sem tűnik a 'nézőnek', ha nincs műsor
2. az rtl rutinosan nem reklámozta be, mikor lesz a szünet (csak azt, hogy 3 lesz), ezért a nézők nem tudták, hogy a.) lesz egyáltalán b.) mikor lesz vége (és ezért persze, hogy bekapcsolva maradt a tévé, nehogy lemaradjon valaki a barátok köztről pl.
s így az olyan alacsony nézettségű csatornák esetében, mint a v3, meg sem lehet állapítani a nézettséget, mivel az jobb esetben is a hibahatár körül mozog.
a kicsiket, nyilván korrigálni kell, csakúgy, mint a kis pártokat a szavazóknál. de a kis nézettségnél még kisebb emiatt a hiba lehetősége.
Az meg már csak mellékes, h milyen alapon szoroznak be x-szel (mindig nevettem azon, amikor kijön, h egy-egy műsort 5-6 millióan láttak)...
5-6? itthon az utóbbi 3,5 évben, csak egy műsor, a húsvétkor vetített majomparádé nézettsége érte el a 3M-ót.
Szerintem az st sorozatokhoz sem kell rajongónak lenni, amikor a voygert először láttam, azt hittem egy külön sci-fi sorozat, s nem is volt olyan, amit ne értettem volna belőle.
absz. egyetértek, de az átlagember meglátja, hogy st, at hiszi, hogy ő 'úgysem ért ehhez'
amúgy a buffy érdekes, mert már jóideje vetíti a via3. a nézettségmérés hitelessége a tendenciákban mutatkozik meg. pl. a nézettség nem szokott fel-le ugrálni időszakos műsorok esetében. hanem vagy állandó, vagy szép lassan nő (ld. tavaly a megasztár) vagy szép lassan csökken (ld. tavaly a survivor). de ami talán fontosabb: ugye folyamatosan rotálódnak a mintában résztvevő háztartások, áés (pl. a buffy-nál is) meg lehet figyelni, hogy a nézettség nem csökkent vagy nőtt jelentősen, pedig fél év aéatt a minta 75%-a lecserélődött.
ui: a nézettségmérésben mindig akkor szoktak kételkedni, ha valami utált műsor túl nagy (ld mondjuk vv), vagy egy szeretett műsor túl kicsi nézettséget ér el (ld st). fordítva nem szokott lenni, ezért általában ezek a hangok legtöbbször az elfogultság hangjai.
amúgy nyilván nem vagyok tévedhetetlen, de ezek a dolgok tudományosan megalapozottnak tűnnek, és még ha nem is igazak, akkor is forint (és dollár) milliárdok sorsait döntik el (ld. reklámtorta:)