Pinnacle Studio
-
Szia!
Nem sokan szólnak hozzá ehhez a fórumhoz, ezért veszem a bátorságot és megpróbálok én válaszolni a kérdésedre. Ezzel a problémával, illetve ennek fejtegetésével egyébként valahol már találkoztam, lehet, hogy a prohardveren (?), nem tudom..
Szóval valami ilyesmi (ha nagy hülyeséget írok, akkor lőjetek le)
A DV kamera a mai TV-k szabványa szerint rögzíti a képet. A monitorok viszont más szabvány alapján jelenítik azt meg. (interlace/non-interlace) Ezért van az, hogy a DV kamera kijelzőjén jónak tűnik a kép, ha a kamerát a TV-re kötöd akkor is jó, de ha a számítógépre átvitt full-DV minőségű anyagot a monitoron nézed, akkor az már gázos minőségű.
Ne törődj ezzel! Szerkeszd meg az anyagot nyugodtan és készíts belőle DVD fájlt. Arra figyelj, hogy a bitrátád ne menjen 6000 alá (bár az asztali lejátszók nagy része elboldogul a 2000 bitrátával készített filmekkel is), mert gondolom ezeket a felvételeket az utókornak is át akarod örökíteni és hát előbb-utóbb jönnek majd a HDTV-k, meg hasonló jószágok, amik kis bitráta mellett gongolom rosszabb képet adnak vissza.
Szóval ha ezt a fájlt kiírod DVD-re akkor a TV-n tökéletes DVD minőséget fogsz látni. De hát ez nem lehet probléma, mivel a felvételeket úgysem a számítógépeden akarod nézegetni, hanem kényelmesen a fotelból...
Én egyébként azt csináltam, hogy újraírható DVD-re írtam fel először az anyagot. Próbáltam különböző bitrátával, különböző minőségben és mereszettem a szemem... Aztán amelyik beállítás a legjobbnak tetszett (teljesen szubjektív módszer alapján) azt használom azóta is. Nem mondom, hogy nem lehet ennél szebbet és jobbat készíteni, de az én elvárásaimnak messzemenőkig megfelel...
Remélem tudtam segíteni.
Üdv.
lacibacsi