Máshol is írtam, ha mást nem is ért el a M$ akkor azt nagyon, hogy az emberek gondolkodásában már ez van:
oprendszer=Win meg Lin, aztán slusz.
Ez sajna ezen a fórumon is megláccik.
Tudtommal a PC-t eredetileg az IBM gányolta összem (alapvetően NEM IBM eredetű elemekből, de legalább legálisan!), és ha minden igaz az eredeti IBM gépekhez alapból, járt a M$ oprendszere is.
Aztán ügyes kezű emberek elkezdték visszafejteni a BIOS-t és így már jóformán bárki tudott IBM kompatibilis PC-t fabrikálni magának.
Szal ez az egész már itt necces, már itt elkezdtek egyesek sumákolni. A PC maga egy "warez"!!!!
Ha még most is erősködne az IBM talán akár mindenkit beperelhetne a szellemi tulajdához fűződő jogainak megsértéséért, az origi IBM PC-ket használók kivételével.
Az meg, hogy az IBM meg a M$ útjai látványosan különváltak csak még rátesz egy lapáttal a szitura.
A PC iparban szinte nincs egyetlen olyan cég amelyik ne lopott volna valamit a másiktól. (lásd legutóbb AMD-Intel 64bit technológia)
Dícséretes a M$ törvénytisztelete és hogy bennünket is arra akar rávenni, de az előbbi mondat vastagon vonatkozik rá is!
A PC elterjedésében benne volt az a tény, hogy sok szempontból kényelmesebb volt rá progikat másolgatni(illegálisan!!!!) a winyó miatt, szemben más hómkompjúterekkel ahol a 90-es évek elején még a lemez volt a divat. Az M$ "naccerű" oprendszereinek ehhez semmi köze, hiszen ekkor az átlagpécés a "nortonoprendszert" használta, miközben más platformokon már rég a grafikus oprendszerek működtek. A w95-tel a M$ csak kihasználta a PC-k egyre nagyobb arányú otthoni elterjedését, de még nem generálta!
Csak amikor már az otthoni felhasználású programok (gyakorlatilag a játékok) nagy része már win alá íródott fordult meg a helyzet és lett a win kompatibilitás és elterjedtség maga is a PC piac bővülését generáló tényező.
Szumma szummárum, én amennyire lehet törvénytisztelő állampolgár vagyok, de elég érdekes erkölcsi és jogi kérdést vet fel, az hogy vajon milyen dolog magától a főtolvajtól lopni, illetve én magam vajon nem vagyok-e orgazda amikor egy olyan oprendszert vásárolok meg, aminek a bíróság elött is bizonyítottan elég kétes eredetűek az egyes összetevői?
A helyzet olyannyira bonyolult, hogy szerintem még a magánember szintjén sem lehet egyértelműen dönteni róla.