Történelem-hamisítás Hollywoodban. Csak az amerikaiak \"hamisítanak\"?
  • PREMIERE1
    #8
    Ja. Ott van az Angliai csata. Katasztrófális az a film. A végén egy pár sor erejéig kitér rá, hogy a pilóták közül ki milyen nációból származott. Mint tudjuk, volt ott lengyel, francia, zsidó, arab, amerikai, svéd stb., de valahogy hiányolom a filmből ténylegesen is őket. A lengyelek is azért vannak benne, mert tulajdonképpen az egész háborút a britke miattuk indították, azán kihasználták őket (pl. Monte Cassino), majd a szarban hagyták őket (Varsó, háború utáni "békék"). De a bátor lengyel mindig főmotívum a filmjeikben.

    De az összes háborús filmben a németek vagy hülyék, vagy vérszomjasok, átmenet nincs. Viszont ez is változik. Néhány éve elkezdték őket emberszámba venni, meg felfogni, hogy nem mindenki volt náci. (A Saints and Soldiers erre a legutóbbi példa.)

    Aztán aki szovjet/orosz háborús filmet látott már, az tudja, hogy - tisztelet a kivételnek (Ballada a katonáról) - mind tökéletesen eltúlzott.

    A dokumentum filmjeik meg ... A Sherman tank verte a Tigris részen felröhögök, akárhányszor eszembe jut a Discoverys rész ...