• Lengyel2
    #41715
    Nosztalgiából elővettem újra sok év után és elkezdtem játszani egyelőre a vanilla verziót (lassan, egyenként pakolom bele a modokat). Érdekes szembesülni a fiatalkori emlékeimmel. A játék ma is erősen addiktívan leköt, a lore nagyszerű, és imponál az is, ahogy az NPC-ket különböző háttérsztorik, háttér-rokoni kapcsolatok átgondoltan összekötik egymással. Jó pár dologra viszont nem így emlékeztem.

    - Én pl. úgy emlékeztem, hogy a városokban jó kis nyüzsgés, élet volt mindenhol. Mai szemmel nézve kihaltak. Mászkálok Skingrad fő utcáján - kísértetváros. Alig jön szembe valaki. Imperial City Marketplace: itt már van valamennyi élet, de nagyobb forgalomra, pletykálkodásra emlékeztem itt is.

    - Én árnyaltabb szerepjátékra emlékeztem. Mintha több non-lineáris quest lett volna - most ritkán látok ilyet, van ilyen, de a legtöbb quest egy cső, végigmegyek rajta, csak azt dönthetem el, hogy elvállalom-e vagy nem. De az árnyaltabb quest-ek is ugyanazzal az eredménnyel végződnek, csak az odavezető út variálható.

    Van ugye Cheydinhal-ban a korrupt tiszt, aki folyton szabálysértési díjat szed mindenkitől, és ebbe belekeveredik egy személyes szál is, egy idős dunmer asszony bosszút akar állni rajta. Na itt eldönthetem, hogy a város kapitányának segítek letartóztatni és vád alá helyezni a korrupt tisztet, vagy a dunmer nőnek segítek a személyes bosszújában. De a vége ugyanaz, a korrupt tiszt elbukik. Nincs pl. olyan, hogy odamegyek a korrupt tiszthez és elárulom neki, hogy mi készül ellene, de némi aprópénz fejében neki segítek, vagyis a sötét oldalra állok át. Már ha éppen ilyen karaktert akarok játszani.

    - Az erdőben mászkálni is más, mint régen: még most is át tudom élni azt a bizonytalan, "bármikor a nyakamba ugorhat valami ismeretlen dolog" érzést, mint az első játszáskor, ami azt jelzi, hogy erős az atmoszféra még mindig - de mai szemmel már nincs annyi minden az erdőkben, mint amennyire én emlékeztem.

    Szóval sok emléket megszépít a nosztalgia, meg az is, hogy a saját idejében nyilván ezek az Oblivion városok, erdők, quest-ek voltak a csúcs, és nem fair 2020-as szintű nyüzsgő városokat elvárni. Viszont tényleg nagyon jó játék, még ma is, nagyon erős a hangulata, és hát mod-okkal mindenki olyanra hegeszti magának, amilyenre akarja.