a rabok gyurnak
  • Cat #59
    Bökönyi István, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka, vezérőrnagy: Amennyiben a minimális gazdasági, költségvetési feltételeink nem teljesülnek, nagy biztonsággal meg lehet jósolni, hogy a fegyintézetben sorozatban következnek be rendkívüli események. Elég, ha arra utalok, hogy az elítélteknek bizonyos minimális egészségügyi ellátást biztosítanunk kell. Kórházat és rendelőket tartunk fenn, felszerelésre és gyógyszerekre van szükség, szolgáltatásokat kell biztosítanunk, melyek pénzbe kerülnek.

    A fogvatartottak havi 650 forintért szappant, WC-papírt, fogkefét, fogkrémet kapnak tőlünk - megjegyzendő, hogy jó részük nálunk találkozik először a higiéniai vívmányokkal. Kötelességeink vannak az élelmezés terén, melyeket jogszabályok írnak elő. Nem mehetünk bizonyos szint alá, mert az az elítéltek egészségének rovására megy. Az élelmiszerek ára folyamatosan emelkedik, ugyanakkor nekünk 366 forint nyersanyagköltségből kell reggelit, ebédet és vacsorát adnunk a fogvatartottaknak. Képzelje el, hogy tizenháromfajta menüt kell a konyháinknak előállítaniuk ebből az összegből, hiszen az intézeteinkben vannak cukorbetegek, terhes anyák, mohamedánok és a kóser étkezéshez ragaszkodó zsidók is. Hasonló alapvető követelményeket kell teljesítenie a büntetés-végrehajtásnak a biztonság terén is. Szállító járműveket, kamerákat, érzékelőberendezéseket kell vennünk, illetve javíttatnunk. Jogi kötelezettségeink vannak a fogvatartottak szállítására, amikor meg kell jelenniük a bíróságokon. Mindez pénzbe kerül. A mai számítások szerint napi hatezer forintba kerül az adófizetőknek a fogvatartottak egy napja, és a nyilvántartás szerint 16 407-en vannak.

    A büntetés-végrehajtás költségvetése az idén 37 milliárd forint. Ez mire elég?

    A személyi juttatás, vagyis a dolgozók bére és jutalma 18,4 milliárd, ennek járulékköltsége 5,4 milliárd forint. A többi mintegy kilencmilliárd a dologi kiadás. Intézeteink telítettsége 144 százalékos, hiszen a helyek száma hivatalosan 11 322. Állandó korszerűsítésre és fejlesztésre van szükség, mert teljesítenünk kell az Európai Unió elvárásait, illetve a társadalom érdekei azt kívánják, hogy áldozzunk a fogvatartottak egészségi állapotának megőrzésére, tanításukra, képzésükre. Arra ösztönözzük őket, hogy fejezzék be az általános iskolát, hiszen tizenöt százalékuk még a nyolc osztályt sem végezte el, és szerezzenek szakmát a büntetésük ideje alatt.

    http://www.hetivalasz.hu/cikk.php?id=10342