Vessük össze, melyik éppen mit tud
  • Sil78
    Egy példa: kolléganőm és a férje, idősebb házaspár. Beköttették a netet, mert a céges infókat, ami a munkájukhoz kell, csak így lehet elérni, de egyáltalán nem értenek a géphez (ami mellesleg egy agyonbarkácsolt PII Win98-cal, már használtan kapták - Windows Update-et meg nyilván akkor látott először, amikor én felmentem rá, merthogy addig nem volt semmilyen javítócsomag rajta). Persze nemcsak a céges oldalt nézik, főleg a férj kapott rá a netezésre. Kb kéthetente járok náluk, olyankor próbálom rendbetenni a gépet, pl kaptak vírusirtót, spyware-irtókat (tűzfaluk még nincs, mert nem tudnak angolul, és úgyis mindenre igent nyomnának, bármit kérdez, én meg nem ülhetek ott nekik, szóval fölösleges), és olyankor persze le is tudom futtatni ezeket. Annak ellenére, hogy van memóriarezidens része is a védelmi programjaiknak, IE mellett irthattam olyan 60-70 spyware-t minden alkalommal (különösen akkor volt ez durva, amikor még modemmel neteztek, és pár dialer is akadt a "termésben" - volt is emiatt nagyobb telefonszámlájuk, pedig azt legalább figyelték, hogy milyen telefonszámot tárcsáz a gép bejelentkezéskor), meg akadt 2-3 vírus is rendszeresen, különböző trójaiak. Amikor meguntam, hogy ilyenkor általában több mint egy órát csak a spyware-irtással töltök, felraktam nekik a Firefoxot, persze némi magyarázattal. Azóta viszonylag nyugi van, jóval kevesebb az irtanivaló, pedig látom, hogy használják az IE-t is (igazán igyekeznek, de nem mindig figyelnek oda még mindig, hogy melyiket nyitják meg, a parancsikont meg nem vettem le az asztalról, mert az egyfajta biztonságérzetet ad nekik, hogy bármikor visszatérhetnének rá).