• FtranX
    #134
    "Meg tudod, a túlracionalizálás is eltávolít a valóságtól, mert a racionalizmus emberi kreálmány, eszmerendszer."

    Mi az, hogy túlracionalizálás? Én úgy tudom, hogy valami vagy racionális, vagy irracionális.
    A racionalizálás pedig az eddigi legjobb módszer a világ megismerésére. Sajnos az ember alapvetően nem racionális lény, mint ahogy a többi élőlény sem. Gondolatainkat az érzelemink is befolyásolják.
    Pontosan ennek a kiküszöbölésére jött létre a tudományos módszertan, aminek a lényege, hogy csak azt fogadjuk el
    igaznak, amit bizonyítottunk (több helyen függetlenül), kivéve persze az axiómákat. Ez eddig működött és még most is nagyon jól működik (lásd technikai fejlődés).

    Szerintem az, hogy mára ilyen széles körben elterjedt az a téves elképzelés, hogy a tudósok nem hajlandóak foglalkozni bizonyos "dolgokkal", több okra vezethető vissza.
    Egyrészt, mert nem állnak ki minden egyes ilyen ügynél a közönség elé és magyarázzák el, hogy hol hibás az elmélet. Legtöbbször kapásból látják azt, amit az átlagember nem, vagy egyszerűen nem tudnak mit kezdeni az olyan kijelentésekkel, hogy "nekem van egy semmiből energiát előállító berendezésem, de nem mutatom meg és nem mondom meg hogy működik, mert ellopják az ötletem" vagy "Láttam egy UFO-t, vizsgáljátok ki az esetet!".

    Másik oka, hogy a sajtó hajlamos felkapni az ilyen híreket. Ha a tudósok érdemben is vizsgálták az adott "felfedezést" és kiderül, hogy nem működik,
    akkor az már koránt sem kap akkora publicitást, mint az eredeti hír (ebben leginkább az újságíók a hibásak).
    Erre persze az összeesküvés elméletekre fogékony közönségnek az jön le, hogy Itt egy világmegváltó találmány/felfedezés, csak nem foglalkoznak vele/eltitkolják/háttérbe szorítják.

    Mára már eljutottunk odáig, hogy az emberek egy jó része hajlamos egy legyintéssel elintézni a tudományos körök véleményét, a tudósokat pedig hülyének, alantosnak, hazugnak beállítani. :/


    De most térjünk vissza az eredeti témára. Szerinted pl. az a kutató, aki 10 évet töltött a Tunguz meteor
    vizsgálatával, nem találta meg azt, amit az orosz csoport pár hét alatt? Vagy szándékosan mond hülyeséget?
    És mi van a többi kutatócsoporttal? Mindenki tévedett, csak a ruszkik nem? Ennek a kérdésnek az eldöntéséhez előbb az kéne, hogy több független csoportnak is megmutassák a bizonyítékaikat (ha vannak egyáltalán...). Amíg ez nem történik meg addig csak humbug az egész.