penge cuccok
-
"hogy több lemezt összekalapáltak(ugye milyen szép szakszó:) )"
Igen, ez a kovácshegesztés.
"Persze a lemezek széntartalma különböző volt és ezért más-más tulajdonsággal rendelkeztek,"
Nem feltétlen volt a damaszkolt penge előállításakor a két (vagy több) összekovácsolt acél széntartalma eltérő. A japán kardok esetében valóban, de tudtommal a perzsáknál nem - igaz megjegyezted, hogy a Te itt a katanára írtad.
"Vki említette a Nitrogént(mocsár):én trágyával hallottam,de talán igaz ,mert a nirtogén beépül(diffundál) a penge "burkolatába" és szilárdabbá teszi."
Emmeg a nitridálás. Ehh, ebbe most nem akarok bővebben belefolyni... (szerencsétekre :) )
"Titán:fele olyan rugalmas mint az acél,szilárdsága az acéléval..."
Egy kicsit még mindig visszakanyarodva a titánhoz, illetve most mégsem egészen. Azért így merész kijelentés, hogy fele olyan rugalmas, mint az acél... mint melyik acél - a kismillió ötvözeti formák közül? Mert ez csak ugye egy gyűjtőnév...
Igen, biztos van olyan, ami X-szer rugalmasabb; ilyen pl. a rugó acél, hogy mást ne mondjak, de mondjuk a szerszám acél már nevetségesen szar rugalmassági tulajdonságokkal rendelkezik, még a titánhoz képest is.
Sekta v. sekta(?) !
Én is ijászkodnék, de egyelőre nem tom, hogy csináljak-e, vagy vegyek-e íjat. De ha veszek, az olyan mű, a csinálás meg a régi eljárás szerint... hát bajos.
Valahogy a tradicionális ijak jobban tetszenek, mint az akármilyen teljesítményű újkori íjak - amit persze sintén lehet venni, de akkor is...
Meg az különben sem ez a topic...