penge cuccok
  • Cleawer
    Üdvözletem!
    Nékem is van pár bicskám,de ezek inkább dísznek vannak,vagy levélbontónak(már csak a felépítésből adódóan,az anyag meg pláne....).

Picit belekontárkodnék a beszélgetésbe.

A kardokat úgy készítethették hogy több lemezt összekalapáltak(ugye milyen szép szakszó:) ),na jó kovácsolták ,és szépen kikloffolták kb olyan vékonyra mint pl az alufólia és összehajották vagy rákovácsolták egy már készülő kardra(amolyan rétegelés).Persze a lemezek széntartalma különböző volt és ezért más-más tulajdonsággal rendelkeztek,(szívósság,szilárdság,alakíthatóság,hajlékonyság...)
    MIndegyik lemezt máshogy hűtöttek le ,hogy kemény legyen ,vagy rugalmas(és ennek változatai)
    A legvégén jött az összedolgozás amikor a rétegeket mégjobban össze sűrítették a hagyományoknak megfelelő eljárásokkal, és utána a hőkezelés,edzés,megeresztés,díszítés.
    Szerintem igy lehetett.

Vki említette a Nitrogént(mocsár):én trágyával hallottam,de talán igaz ,mert a nirtogén beépül(diffundál) a penge "burkolatába" és szilárdabbá teszi.

Titán:fele olyan rugalmas mint az acél,szilárdsága az acéléval egyező,merevsége kb fele akkor mint az acéloké..Kis sűrűségű,kíváló mechanikai tulajdonságú.

Uff