penge cuccok
  • Rettenthető
    Igen, lehet, hogy nehezebb minden egyes réteg után hajtogatni a pengét, de amit korábban állítottál, miszerint:

"...Amúgy meg nem utána görbítik, hiszen akkor már annyira meg van edzve, hogy ez hihetetlen nagy munka lenne..."

... azért nem állja meg a helyét, mert minden újrahevítéskor - még ha korábban meg is edzették - azonnal kilágyul az anyag. Ezért csak akkor edzik meg, amikor a végeleges alakját elkészítik és többé már nem kell olyan hőmérsékletre emelni a pengét, ami annak lágyulásához vezetne.

A kard alakjának kialakítása... :-)

"Én egy szóval sem írtam, hogy a kard minőségét az alakja határozza meg, itt valamit félreértettél. "

A jó az, hogy én is ezt mondom (hogy nem a kard alakja határozza meg a penge minőségét), de azt nem értem, hogy Te miért hiszed azt, hogy én azt hiszem?

A vitánk abból indult ki, hogy ami szimmetrikus, azt nem könnyebb előállítani, és csak és kizárólag az alakról van szó (a penge anyagi minősége a jelenlegi kérdésben teljesen másodlagos).

És az edzésvonal még mindig nem azt jelenti, mint amit én írtam, hanem tök mást; minden amit én írtam ezzel kapcsolatban, az hülyeség...