penge cuccok
-
sekta!
Háát, sztm nagyon erősen kevered a titánt valamilyen másik fémmel.
Így leírás alapján a vidiával (Tungsten-carbid, ha jól tom az angol megnevezését).
Tuti nem rideg és törékeny..., van titán "feszítővas"-m ;-)
A titán egy könnyű és rendkívűl szívós anyag. Hidegen is hajlítható (már ha megbírod hajlítani), de melegen jó alakítható (akár kalapálás útján is). Azonban érdekes módon önmagával sem lehet (kovács)hegeszteni, ezért pl. titán lapdamaszkolt pengével nem igen fogsz találkozni.
És bár szívós anyag, nem éltartó; tehát valóban nem való pengének.
Amit korábban írtam, nos... utánna jártam. Az edzés vonalak - már ha így nevezik őket, mert ezt nem kérdeztem, mind1 - nos azok nem úgy keletkeznek, ahogy írtam.
A két külöböző széntartalmú acél összekovácsolása után (amely rétegek száma simán elérheti a több milliót is) a kétféle acél valamennyire továbbra is magában hordozza a rá jellemző sajátos jegyeket. Tehát pl. mindkét acélnak más-más hőmérsékleten jelenkenek a futtatási színei. Így amikor a végén sor kerül az edzésre és megeresztésre, akkor olyan hőmérsékleten történik, hogy csak az egyik acélrétegen jelentkeznek ezek a futtatási színek.
Bandew!
"Amúgy meg nem utána görbítik, hiszen akkor már annyira meg van edzve, hogy ez hihetetlen nagy munka lenne."
Nos ez akkor lenne igaz, ha nem melegen alakítanák, mert akkor valóban nagyon nehéz lenne a megfelelő formára kovácsolni. De mivel ezt a folyamatot is hevítés után, izzó állapotban teszik, így nem probléma, a kívánt rétegek létrehozása után kialakítani a penge végleges formáját.