penge cuccok
  • Rettenthető
    Ez a meghajtasz egy papírlapot sztm egy kicsit erős példa volt.
    Egy kard pengéjét nem hiszem, hogy egy lépésben meg tudod hajtani, vagy ha igen, akkor nem tudom mien eljárással csinálják és akkor igazad van. Ha több lépésben csinálod, akkor viszont óhatatlanul torzulni fog.

"Amúgy meg nem utána görbítik, hiszen akkor már annyira meg van edzve, hogy ez hihetetlen nagy munka lenne."

Ennek komolyan utánnajárok/kérdezek. Lehet Neked van igazad, de én ezt így nem hiszem el.

"...De ennek a nehézsége nem attól függ, hogy szimmetrikus vagy sem! Ennek semmi értelme! A penge minősége a lényeg, az alakja az már csak egy egyszerű terv és hidd el nem nehéz "szimmetrikus" kardot csinálni, ami persze matematikaileg nem az, csupán egyenes."

Egyrészt nem a minőség volt a kérdés, hanem a megformálás nehézsége, erre Te jössz, hogy a penge minőségét, nem az alakja határozza meg. Remek, csak ezt senki nem vitatta.
    Másrészt attól még hogy a vércsatorna egyenes, nem feltétlen párhuzamos vele a kard éle. Ettől persze még az egyenes kardok családjába tartozik, de nem jelenti azt, hogy ezt a szimmetriát olyan könnyű lenne lekövetni, mint ahogy mondod. Lásd Glamdring.

Ha mindkét kard (japán és európai-"egyenes") pengéjét ugyanannyi lépésből csinálják meg és csakis a penge alakja a lényeg, akkor sztm a szimmetrikus penge megformálása semmivel sem könnyebb, mint a szamuráj kardé.

Mondjuk amit furcsáltam a topic átolvasása közben, hogy a japán kardok egy igen jellegzetes okát, hogy miért is oly kiváló minőségűek - a lapdamaszkoláson kívűl -, valahogy senki nem említette.
    Az alapul szolgáló acéltömböt - tudtommal - egy mocsárba helyezték (~20 év) ahol a magas nitrogén tartalomnak köszönhetően vmilyen szinten nitridálódott az anyag. Ezzel roppant szívóssá téve az ebből készülő kardpengét.
    (Én sokáig úgy tudtam, hogy a kész kardpengét nitridálták, de aztán egy japán kardokról szóló könyvben azt írták, hogy az alapanyagot... kicsit bánom, hogy nem vettem meg)
    Azt nem tudom, hogy konkrétan 1 bizonyos mocsár volt-e, vagy mindegy csak mocsár legyen, de ez mindenesetre hozzátartozik a japán pengék jó tulajdonságához.