• Noffir
    Én értem mit akart Dez mondani. Manapság minden boldog-boldogtalan rendszergizdának képzeli magát, ha otthon lenyomta már kétszer a Doom-ot és fel tudja telepíteni a havernak a Windows-t. Mondjuk aki dolgozni kezd igen hamar rájön hogy ez nagyon kevés. De az informatika ezen ágában sajnos nem nagyon van minőségellenőrzés, sokszor csak az "én véleményem - te véleményed" vita a vége.
    Értelmes dolog lenne Linuxal behatóbban foglalkozni, de a helyzet jelenlegi állása szerint (mindenki saját disztribúciót jelentet meg és mind kicsit más valamiben) véleményem szerint őrültség lenne olyan könnyen venni egy win-lin váltást, mintha csupán csak egy új Micro$oft oprendszert telepítéséről lenne szó.
    Megértem mindkét fél álláspontját a vitában - de van itt egy-két kis apróság, amit Lin-fanek előszeretettel félreértelmeznek.
    1: nincs egységes Linux. Ami van az már egy 30-40 éves Unix szabvány és cseppet sem nevezhető kényelmesnek.
    2: "A Linux hatékony." Az idő a hatékonyság. Minél egyszerűbb a rendszer, annál kevesebb időbe telik betanítani a dolgozót, annál gyorsabban tud megoldani termelékenységi szempontból hasznos feladatokatok és minden cég szempontjából ez a lényeg. Kit érdekel a hardverközeliség, a wunderschön netes hozzáállás, ha Gizi úgyis csak e-mailezni, táblázatkezelni meg szövegszerkeszteni akar? Véleményem szerint Linux szerverre jó, a rendszergizda majd megtanulja, de a éves bérszámfejtő már nem él addig, amíg hozzászokik az új oprendszerhez. (Tapasztalatból beszélek, 6-8 évbe is beletelt, mire megtanulta, hogy a Windows 95-öt a Start gombbal kell kikapcsolni, nem pedig a Powerrel.)