Izé.. az eddigiek (Dolby Digital, DTS, stb..) nem 3D hangrendszerek hiszen a magasság dimenzióját leszarják. Persze lehet virtualizálni adott helységhez dimenziókat, de az csupán olyan környezetben működik, amihez bemérték. (A plafon visszaverődéséből létrejövő interferenciákat fixen hallgatva oldalhangszórók is tudják sugározni, de csak adott plafon és egyéb falak anyaga ill magassága mellett.) Ami filmeknél nem működik s a fent (általam) említett szabványok hasonlót sem tartalmaznak.
SzVSz nem a hangsugárzók számát kell növelni, hanem a hangjel minőségét javítani!
Elvileg egy 6.1 vagy akár 8.1-es rendszer kiváltható 3 hangsugárzóval (a szabályos 3szög közepén ül a hallgató). Egy igazi 3D-s rendszer pedig elvileg megvalósítható lehet 4 hangszóróval (triéder v hogy mondják, egy test aminek minden oldala szabályos 3szög. Ennek csúcsain vannak a hangsugárzók, a hallgató pedig középen,) csak jó algoritmus kell hozzá, amit pontos mérés után meg lehet csinálni.
Ha a hangrendszer figyeli az ember fejmozgását és ahhoz állítja (nagyon gyorsan) a bonyolult virtuális teret, akkor elég csak 2 db hangszóró (hiszen csak két fülünk van) Úgy tudom volt/van ilyen katonai kísérlet.. repülők támadás-jelzésére.
Az a 400 hangszóró meg szerintem az interferecia pontok pontos meghatározása miatt van, tehát csak mérésnél szükséges, talán így könnyebb.. nem tudom, majd kiderül.