Új 3D hangrendszer az MP3 úttörőitől
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Ehez képest ez nem nagy fejlõdés; 8 számítógép + 400 hangszóró + erõsítõ hegyek + kábel 100 méterek + miegymás. Nem vitatom hogy jó, még így meghalgatás nélkül sem, meg ugye a Frauenhofer név eleve, de szerintem sem lesz elterjedt, és fõleg nem otthon alkalmazható. Bár ne legyen igazam:-)

https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8
Ez a megoldás tulajdonképpen a mennyiséggel pótolja a minõséget (persze hiányosan, mert a hangminõség nem lesz jobb - mert kicsit drága mulatság lenne több száz darab igazán jó hangszóró -, csak a térhatás lesz olyan, amilyennek lennie kellene). (Valójában már a kvadrofónia és leszármazottai <4.1, stb.>4.1, stb.> is ezt teszi.)
Mellesleg az plain&simple hazugság, amit a honlapjukon írnak, hogy nincs ma olyan rendszer, ami képes lenne egy szobát körberepülõ helikoptert "térben megjeleníteni". Bármikor hallhatok ilyet 3 villamosmegállóra tõlem. Kicsit korrektebbek lennének, ha azt írnák, átlagos (olcsó) hangrendszerekkel nem megy a dolog. De így már súrolja a tudatos félrevezetés kategóriát.
Mellesleg ha már 400 hangszóróra oda-vissza számol ez a rendszer, az embereknek helymeghatározó kütyüvel kell rohangálniuk a teremben, hogy tudja a gép, hol vagyunk.
Ja, és ha a hang mondjuk 5.1-es, nem lehet utánszámítással részletesebbé tenni.
Ennek az egésznek az eredménye: Amerikában talán épül 3 mozi ezzel a technikával. Talán kiadják a polgári, 15-20 hangszórós változatot, a sok amcsi meg megveszi, + még hozzá a több 100$-os program, meg még a helyszíni akusztikai bemérés.
P3 Celeron 1000 Mhz, 512 MB SDRAM, Ati Radeon 9550 256 MB, Maxtor 160 GB Minek több?
I\'m a Goodfella just like Deniro, punk.
3d vizualizáció és egyéb objektum lakatos, illetve maxscript challenger. render engine szaki, és szeretem a süteményt. xD donorok privátban jelentkezzenek. köszönöm.
Hát igen... Voltam néhányszor egy ismerõsnél, aki high-endnek mondható hangrendszereket épít. Magát a hangszórókat - tehát nem csak a hangládákat - is maga csinálja, speciális mágnesekbõl, membránokból, stb.) Hihetetlen jó térhatást tud elérni egy sztereó rendszerrel is! Amellett, hogy nagyon szépen (életszerûen) szól maga a zene. (Persze csúcsminõségben felvett hanganyag is kell mindehhez.) Be lehet azonosítani, honnan szólnak az egyes hangszerek, stb. Magassági élmény is van, pedig nem az õ szobájára lett méretezve a hangfelvétel. Sõt, a legjobb hatáshoz hangelnyelõ anyagokkal kell bevonni az egész szobát. (Ha jól tudom, az ilyen felvételeket nem sima mikrofonokkal veszik fel, hanem egy élethû fejben, a fülekben vannak elhelyeze, így azt rögzítik, ami egy ember valóban hallana azon a ponton.)
Olyat mondjuk nem tud, amit itt írtak - ha nem túloztak -, hogy pl. cm-re beazonostható hangok bármely ponton, stb., de legalább a minõség is nagyszerû, nem csak a térhatás. Ha 400db hangszóró kell valamihez, azok egyenként nem lehetnek túl jó minõségûek, mivel abból 2db sem olcsó mulatság.
A minõség összességében vett javítása helyett azért a hangforrások számának növelésével próbálkoznak, mert ez még mindíg olcsóbb és egyszerûbb. (Ha hátul van egy 50Ft-os hangszóró, akkor a legrosszabb esetben is onnan, azaz hátulról fog szólni a hang, még ha 0 térhatási információ is van már csak benne, így meglesz a parasztvakító "térélmény".)
Mikor jön már a többcsatornás MP3?
Tudja valaki, vagy sosem lesz ilyen?
on
ilyen feltételek mellett nem éri meg... ez az egész nem tetszik.. ..-ohh.. már látom a fényt az alagút végén!.. -te h*lye.. az csak a vonat!...
ilyen feltételek mellett nem éri meg... ez az egész nem tetszik.. ..-ohh.. már látom a fényt az alagút végén!.. -te h*lye.. az csak a vonat!...
I\'m a Goodfella just like Deniro, punk.
SzVSz nem a hangsugárzók számát kell növelni, hanem a hangjel minõségét javítani!
Elvileg egy 6.1 vagy akár 8.1-es rendszer kiváltható 3 hangsugárzóval (a szabályos 3szög közepén ül a hallgató). Egy igazi 3D-s rendszer pedig elvileg megvalósítható lehet 4 hangszóróval (triéder v hogy mondják, egy test aminek minden oldala szabályos 3szög. Ennek csúcsain vannak a hangsugárzók, a hallgató pedig középen,) csak jó algoritmus kell hozzá, amit pontos mérés után meg lehet csinálni.
Ha a hangrendszer figyeli az ember fejmozgását és ahhoz állítja (nagyon gyorsan) a bonyolult virtuális teret, akkor elég csak 2 db hangszóró (hiszen csak két fülünk van) Úgy tudom volt/van ilyen katonai kísérlet.. repülõk támadás-jelzésére.
Az a 400 hangszóró meg szerintem az interferecia pontok pontos meghatározása miatt van, tehát csak mérésnél szükséges, talán így könnyebb.. nem tudom, majd kiderül.

Nuremberg???
| | ClearBox JS > http://www.clearbox.hu > (referencia: www.iwiw.hu :) |
Die Hard 3 ugye... Bruce Willis.

hátö .. az előző aláírásom sokkal jobb volt :]