• LasCar16
    Az elmúlt hetekről, a nehézségekről, örömökről, feltámadásról és a csapategységéről adott a soccernetnek hosszabb interjút a Milan keretének jelenlegi legértékesebb játékosa.

--- Mi a jelentősége a Real Madrid elleni győzelemnek?
    --- Egy rendkívül különleges estét éltünk át a Bernabéu stadionban. Korábban, az elmúlt nehéz időszakokban is mindig mondtuk, hogy hamarosan fordul a kocka. Ez a diadal remek válasz volt a kritikusainknak.

--- Milyennek látja eddig ezt a szezont?
    --- A vereségek és a pontvesztések kicsit elvették a kedvünket, de a csapaton belüli hangulat sohasem volt olyan rossz, mint sokan gondolták. Mindig is hittünk saját magunkban, személy szerint én végig optimista maradtam.

--- Hogyan tudták túlélni a nehéz időket, amikor a csapaton és az edzőn, Leonardón egyre nagyobb volt a nyomás?
    --- A keretünk tele van igazi bajnokokkal, olyan futballistákkal, akik mindig ambiciózusak voltak. Az olyan sztárok, mint Alessandro Nesta, Massimo Ambrosini, Gennaro Gattuso, Clarence Seedorf vagy Filippo Inzaghi nem veszítik el a fejüket. Ha az eredmények nem jönnek, egy csapat széteshet, de nálunk ez sohasem fog megtörténni. A büszkeségünk sérült meg, de továbbra is versenyben maradtunk. Mindig nevetek, ha leírják a Milant, mert ez nem egy olyan klub, ahol elviselik a sikertelenséget.

--- Pedig még a szurkolók egy része sem bízik a csapatban.
    --- Nekem sohasem volt problémám a drukkerekkel, akik mindig kimutatták a tiszteletüket irántam. Természetesen, ha a csapat kikap, akkor a szurkolók elégedetlenek - az lenne a csoda, ha örülnének azok után, hogy otthon kikapunk a Zürichtől, vagy 4-0-ra elveszítjük az Inter elleni rangadót. De azt mindenkinek látnia kell, hogy a klub átalakuláson megy keresztül, miután távozott az edző, Carlo Ancelotti, illetve a legfontosabb játékos, Kaká. Egy új Milan épül, miközben az eredmények ugyanolyan fontosak.

--- Kaká hiánya az elsődleges oka a gyengébb rajtnak?
    --- Nagy megrázkódtatás volt a számunkra, hogy elment. Azt hittem soha nem hagyja el a klubot, de ez is bizonyítja, hogy az életben nincs olyan, hogy soha. Minden klubnak hiányozna az ő tehetsége. Egyike azoknak a játékosoknak, akik egyetlen villanással mérkőzéseket tudnak eldönteni. Nagy űrt hagyott maga után, de ha a csapatban mindenki javít a teljesítményén, tovább léphetünk. Nem lehet csak azért feladni, mert a sztárjátékos elment.

--- Követni fogja egyszer Kaká példáját, és távozik a Milantól?
    --- Lehet, hogy megtörténik, lehet, hogy nem. Most csak annyit mondhatok, hogy 150 százalékosan elkötelezettnek érzem magam a Milan iránt, a szerződésem 2012-ig szól, és ezt ki is akarom tölteni. Kötődöm ehhez a klubhoz, hiszen a Milan hozott át Európába, és bízott bennem, ami sokat számít. Nagy álmom, hogy olyan karrierem legyen, mint Paolo Maldinié, aki egész pályafutása alatt legenda volt a Milannál, de tisztában vagyok vele, hogy az élet kiszámíthatatlan.

--- Szívesen játszana a Premier League-ben?
    --- Az angol és a spanyol bajnokság is lenyűgöz. Nagyon tetszik, hogy ezekben az országokban óriási a lelkesedés a sportág iránt, és rengeteg világklasszis focista szerepel a bajnokságban. El kell ismerjem, hogy szeretek utazni és új tapasztalatokat szerezni. Ráadásul a gyerekkori példaképem, Ronaldo is játszott Hollandiában, Spanyolországban és Olaszországban is, de jelenleg a Milan az a hely, ahol a pályán és azon kívül is jól érzem magam.

--- A nyáron elterjedt, hogy követheti Ancelottit a Chelsea-hez.
    --- Nem tagadom, hogy remek volt a kapcsolatom Ancelottival. Ő egy bölcs ember, és mind játékosként, mind edzőként mindent megnyert a klubbal. Olyan tréner, aki kihozza a maximumot minden játékosból, akivel csak kapcsolatba kerül. Olyan volt, mintha az édesapám lenne, de ez nem azt jelenti, hogy azonnal csomagolok, és Londonba igazolok. A Milan túl fontos a számomra, és van némi elintézetlen ügyem is. Tagja akarok lenni annak a Milannak, amely ismét meghatározó erő a világ labdarúgásában, és a célom az, hogy a BL-t és a bajnokságot is megnyerjem a klubbal. Lehet, hogy sokan mosolyognak ezen, de komolyan gondolom. A Milan hamarosan ismét rendkívül sikeres lesz.

--- Miben kéne még fejlődnie?
    --- Őrült lennék, ha egyetlen percig is azt hinném, hogy egyike vagyok a világ legjobb játékosainak. Még csak húszéves vagyok, és nem tudok a játék egyetlen elemére sem gondolni, amiben ne lenne rengeteg olyan focista, aki jelenleg jobb nálam. Egy nap szeretnék a világ legjobbja lenni, de ezt az elismerést ki kell érdemelni.

(Forrás: soccernet.espn.go.com, origo.hu)