-
Kaká: "döntöttem, maradok."
A Gazzetta Dello Sport hosszabb beszélgetést közölt a Milan legnagyobb kincsével, Kakával. A napokban megszellőztetett hírek szerint a Real egyenesen Zidane legendás ötös számú mezével csábítgatja a Milan brazil zsenijét. Maga az érintett végre megtöri a csendet, hogy elmondja saját igazát.
A Fata által fordított exkluzív interjúban a brazil világbajnok minden olyan kérdésről beszél, ami az elmúlt időszakban a szurkolók "szívét" nyomta.
Így szól a sérüléséről, a Milanlab munkájáról és természetesen a jövőjéről is. Kaká újra leszögezte: már döntött, a Milan játékosa marad.
Világbajnokunk az interjúban szól Patóról és Ronaldinhóról is, míg Ancelotti kapcsán azt mondja, hogy "nagyon szorosan kötődik ehhez a csapathoz".
--- Kaka’, ez a szezon másképp sült el, mint ahogy azt eltervezted…
--- Igen, sok sérülés hátráltatott, és így nem találtam folytonosságra, még most sem vagyok száz százalékos állapotban, de remélem, hogy hozzásegíthetem a Milant a Bajnokok Ligáját érő helyezéshez.
--- Mint búcsúajándék?
--- Úgy gondolom, az utóbbi időben túl sokan beszéltek, most én jövök. Nem volt semmiféle kontraktusom a Real Madriddal, senki nem keresett föl, és mint már többször kinyilvánítottam: maradni szeretnék.
--- Egyszer azt mondtad, jó érzés, ha nagy klubok érdeklődnek irántad. Most már kezd zavarni?
--- Mi több, kezd unalmassá válni, nem csak nekem. Úgy vélem, van hitelem a szurkolók előtt, mert megmutattam, hogy maradni szeretnék. Én már döntöttem.
--- Milyen nyomott hagyott benned a Manchester City féle történet?
--- Hatalmas élményekkel gazdagodtam és sokkal erősebbé váltam. A családom elmondta nekem, mik lehetnek az ebből fakadó előnyök és a hátrányok, de a végén én döntöttem, senki nem kényszerített. Megrendített a szurkolók ragaszkodása, ahogy a Fiorentina elleni meccsen végig énekelték, hogy „Kaká nem eladó”. Fantasztikus volt. Emiatt maradtam és azokért az emlékekért, amiket átéltem és át fogok élni ezzel a klubbal.
--- Ibrahimovic viccelődött veled; azt mondta, hogy ha megkeresi a City, ő is Istentől kérdi majd meg, mit tegyen…
--- Nem ő az egyetlen. Ugyanakkor számtalan olyan élményben volt részem életem során, ami miatt hiszek. Elfogadom, hogy vannak, akik ezt nem értik meg.
--- Ha már a hitnél tartunk, szomorú húsvét ez Itáliának…
--- Hatalmas csapás. Ezúton is szeretném kinyilvánítani őszinte részvétem az áldozatok családjainak. Biztosítom őket, hogy amit mi megtehetünk, megtesszük.
--- Földrengések nélkül is elszomorító a helyzet: a hatalmas gazdasági világválságot a futballban is érezni?
--- Logikus, hogy lesznek következményei, készen kell állnunk.
--- Tartasz a Milan átalakításától?
--- Úgy gondolom, a vezetőség minden tőle telhetőt meg fog tenni annak érdekében, hogy egy győztes csapatot alakítsanak ki, tekintve, hogy mindig is erre törekedtek.
--- Úgy tűnik, Ancelotti is az átigazolási piac része… Mit gondolsz, marad?
--- Nagyon szorosan kötődik ehhez a csapathoz. Természetesen annyi év után meglehet benne a vágy, hogy váltson, ugyanakkor ha marad, megdönti Rocco rekordját. Ezzel történelmet írhat, ami nem kis dolog.
--- Ha új edző jön, mennyire tartanál megfelelőnek egy olyan edzőt, mint Allegri?
--- Ő fiatal, más mentalitással, új ötletekkel. Ha váltanunk kell, jó megoldás lehet.
--- Gattuso nemrég azt nyilatkozta, hogy kész a fizetéscsökkentésre. És te?
--- A válságra való tekintettel úgy vélem, ezen a kérdésen mindannyian komolyan el kell gondolkozzunk.
--- Meg lehet kérdezni, mi volt ez a kis közjáték, amikor a Milan Labot azzal bíráltad, hogy öt hét alatt nem tudtak úgy helyre hozni, mint mások egy alatt Brazíliában?
--- Mindössze meg akartam köszönni azoknak az embereknek, akik kezeltek, annak ellenére, hogy sérülten utaztam el. A brazil válogatottért is kész vagyok áldozatot hozni; remélem, hogy ezt a szurkolók is megértik.
--- Míg Pato érinthetetlenné vált, úgy tűnik, Ronaldinho helyzete bizonytalan…
--- Ő is keményen dolgozik velünk, de nehéz az átállás az olasz focira, türelemre van szükség. Ami Patot illeti, egy hatalmas tehetség, amit bizonyít is.
--- Azt mondják, ő a következő Ronaldo…
--- Én nem szeretem az ehhez hasonló párhuzamokat. Patónak minden képessége megvan ahhoz, hogy nagy játékos legyen, és nem hinném, hogy ezek a kijelentések segítenék őt.
--- Mit gondolsz Adrianoról?
--- Nehéz helyzet, de ragaszkodni kell hozzá, még ha komplikált is. Ő egy nagyon ügyes srác, sok minden adatott neki. Remélem, megoldódnak a problémák.
--- Az olasz csapatok BL szereplése után felvetődött a kérdés: Olaszországban a túlkoros játékosoké a szerep?
--- Mondjuk úgy, hogy Brazíliában másképp számítanak az évek: 17-18 éves játékosokban is megbíznak. A kluboknak nincs elég pénzük, nem tudnak megfelelő játékosokat venni, ezért igyekeznek házon belül megtalálni a tehetségeket. Ez egy teljesen eltérő modell.
--- Európában is vannak kifejezetten fiatalokra építő csapatok.
--- Valóban, azonban ha kizárólag a fiatalokra építesz, nem nyerhetsz. A titok a helyes ötvözésben rejlik. Amikor 2003-ban idejöttem, a Milan a tökéletesen vegyítette a tapasztalatot a fiatalsággal.
--- És most?
--- Néhány játékos kiöregedett. Újításokra van szükség, hogy javítsunk a csapat átlagéletkorán.
--- Kaká, milyen ígéretet tennél a szurkolóknak?
--- Azt üzenem nekik, hogy mi ugyanolyan éhesek vagyunk a sikerre, mint ők. Tenni is fogunk érte!
acmilan.hu