• LasCar16
    Ricky ABC-je a Forza Milanból:

A, mint amore vagyis szerelem. És A, mint Ancelotti, mert a Mesternek volt bátorsága ahhoz hogy bevessen egy tapasztalatlan srácot, aki éppen csak megérkezett Sao Paoloból. A, mint Ancona, mivel ez volt az a város ahol bemutatkozhattam az olasz bajnokságban. A, mint Armani, egy nagyszerű barát, aki fantasztikus ruhákat kreál és számomra nagy megtiszteltetés ezen divatház reklámemberének lenni. És végül A, mint Adidas, a szponzorom, amihez nagyon ragaszkodom, mert ők mindig hittek bennem, akkor is amikor még szinte ismeretlen játékos voltam Brazíliában.

B, mint Bandiera (ami zászlót jelent, de így hívják a csapat vezéregyéniségét is), mert én is azzá szeretnék válni Berlusconi Milanjában. Ő egy nagyszerű elnök aki a világ egyik legjobb klubjává tette a Milant. B, mint Biblia, a legfontosabb könyv a világon, ami végigkíséri a mindennapjaimat. B, mint Braida, az az ember aki a Milanhoz hozott engem. És természetesen B, mint Brazília, a hazám, ahová talán egyszer visszatérek.

C, mint Caroline, életem szerelme. Ő minden számomra: társ, barát, tanácsadó. C, mint Cafú, aki nagyon fontos volt az emberi és szakmai fejlődésemben. Amikor megérkeztem a Milanba, az első 6 hónapban amikor egyedül laktam, elvitt mindenhova, minden nap hívott hogy egyek vele és a családjával, szóval nagyon közel állt hozzám a beilleszkedésem időszakában. Ő egy egészen különleges ember és persze ő volt a 2002-es vb-győztes brazil válogatott kapitánya, aminek én is a tagja voltam.

D, mint derby és nem csak azért mert ezek a legfontosabb meccsek a szezonban. Az egyik derbyn én rúgtam a Milan első gólját, aztán ugyanabban a szezonban a visszavágón megint rúgtam egyet, ami az egyik legszebb gólom Milan-mezben. D, mint Digao, a testvérem, aki remélem hamarosan visszatérhet a pályára. És természetesen D, mint Dio (Isten), életem irányítója.

E, mint esultanza (vagyis öröm, gólöröm), ami a védjegyemmé vált már. Amikor gólt lövök a curva elé szaladok, magasba emelem a kezeimet... teljesen ösztönösen jött ez a dolog először. Egy módja volt annak hogy megköszönjem az Úrnak hogy visszatérhettem a pályára azután a súlyos gerincsérülés után.

F, mint figli (vagyis gyermekek). Biztosan lesznek gyermekeink de Caroline és én még fiatalok vagyuk úgyhogy még várni akarunk vele egy kicsit. És F, mint Forza Milan, természetesen a kedvenc újságom (nevet).

G, mint Gesú (vagyis Jézus), a szentek szentje. G, mint Galliani, a nagyszerű vezető, aki sokat kockáztatott azzal hogy idehozott. G, mint gól, a legfontosabb pillanat.

H. Erre a betűre nem sok minden jut eszembe... ezt Brazíliában sem sokat használják. Talán Harry Potter, bár az ilyen olvasmányok nem tartoznak a kedvenceim közé.

I, mint Inter az az ellenfél amelyik idén a legerősebb volt és amelyiket mindig nagy öröm legyőzni. És mindenekelőtt I, mint Italia, egy ország amit imádok, amit időről időre szeretek felfedezni, beülünk a kocsiba a feleségemmel és elindulunk. Hogy merre jártunk már? Firenze, Velence, Róma, Ligúria. Sapkát és szemüveget húzok, hogy ne ismerjenek fel. I, mint Isztambul, egy szörnyű emlék. Egy meccs, amit - ha lehetne - újra szeretnék játszani.

J, mint Juventus, az az ellenfél amelyik idén nagyon hiányzik és amelyik ellen mindig nagyszerű játszani. Nem csak a bianconeri szurkolók gondolják úgy hogy ebből a bajnokságból valami hiányzik így hogy ők nincsenek itt.

L, mint lavoro (vagyis munka), amit én a szerencsével hozok összefüggésbe, mert sikerül azt csinálnom amire mindig is vágytam. És L, mint Liverpool, az az ellenfél amivel szeretnénk újra találkozni, mert az isztambuli döntő, ahogy az előbb is mondtam, a legnagyobb csalódás volt a pályafutásom során.

M, mint Milan, természetesen, erre nem is kell semmi többet mondanom. M, mint matrimonio (vagyis házasság), erre is igaz az előbbi mondatom. M, mint Maldini, az egyik legnagyszerűbb focista akivel valaha találkoztam. M, mint mamma Simone nélkülözhetetlen segítség, mindig az volt és most is az... És M, mint Morumbi, a stadion ahol bemutatkoztam a Sao Paolo (életem másik csapata) színeiben.

N, mint nautica (vagyis hajózás). Megszereztem a hajózási engedélyt, meg mindig is szerettem a tengert. Eddig még csak Európában hajóztam, de egyszer talán átszelem az óceánt is. N, mint nonni (vagyis nagyszülők), mind a négy nagyon fontos számomra. Az anyai nagyanyám volt az első aki focilabdát ajándékozott nekem.

O, mint onestá (vagyis becsületesség), a legfontosabb emberi érték. És O, mint oro (vagyis arany), az a fém ami a legjobbaké, főleg ha egy csapatról beszélünk. És a Milan is aranyat érdemel, elsősorban azért a folyamatosságért amit az elmúlt években Európában produkált.

P, mint papa Bosco, a legfontosabb személy, mindenben tőle kérek tanácsot az életemben. P, mint passaporto (mint útlevél) mivel most már olasz útlevelem is van... ez még egy ok arra hogy imádjam ezt az országot. És P, mint Panucci. Az Olimpicoban nagyon keményen őrzött, a meccs végén aztán neki adtam a mezemet, mert úgy tűnt hogy nagyon akarja... annyit rángatta meccs közben (nevet).

Q, mint quadri (vagyis festmények). Itt Olaszországban lett ez az új szenvedélyem, a művészetek... Brazíliában nem érdeklődtem eziránt. Amikor van egy kis szabadidőm galériákba járok, hogy még többet tanuljak. A modern művészeti ágak érdekelnek leginkább.

R, mint Rai, de nem az olasz televíziós társaság. Egy volt Sao Polo focistára utalok (Socrates testvére, teszi hozzá a szerkesztő) aki az egyik példaképem volt, amikor kisgyerek voltam. És R, mint Ronaldo, aki már akkor "a Fenomeno" volt amikor elkezdtem a Sao Paoloban focizni. Az hogy most a csapattársam lett különleges hatással van rám. Számunkra brazilok számára ő olyan mint Maradona az argentinoknak. Végül R, mint rossonero, a mezem színe, a kedvenc színeim.

S, mint Sao Paolo, mint csapat és mint város. Életem kiinduló pontja, ahol még mindig kedves barátaim vannak. S, mint San Siro, Európa legszebb stadionja. S, mint scudetto, amit az első évemben sikerült megnyernünk. S, mint Sheva, aki nem csak egy nagyszerű focista, hanem barát is. És S, mint solidarieta (vagyis szolidaritás), ami talán hiányzik ebből a világból, pedig elég ha az ember csak egy kicsit ad magából és ezzel sokat segíthet másokon. Végül pedig S, mint Special Olympics. Számomra életreszóló élmény volt hogy ott lehettem, velük és szeretek mindig beszélni róla, mint ebben az interjúban.

T, mint tenisz, a második kedvenc sportom. Szeretem játszani és nézni is a tv-ben. Leginkább Federert szeretem, akinek fantasztikus képességei vannak és honfitársamat, Guga Kuertent.

U, mint Uefa Champions League, természetesen. A vb után a legfontosabb a fociban. Arra vágyom hogy Milan-mezben sikerüljön megnyernem.

V, mint vakáció, egy abszolút szükséges dolog, ami idén nyáron kicsit rövid lesz: ha belegondolok, hogy júniusban Venezuelába megyek a Coppa Americára és az olasz bajnokság augusztus közepén fog kezdődni... nagyjából 5 napom marad. V, mint ventidue (vagyis 22), az a szám amit a Milanban választottam. Brazíliában a 8-as volt a számom, de itt az már Gattusoé volt... én meg nem szeretek vitatkozni. V, mint videójátékok, egy hobby amit nagyon pihentetőnek tartok. Amikor csak lehet az öcsémmel együtt játszuk. És végül V, mint ventiquattro (vagyis 24), egy tv-sorozat, amit nagyon szeretek és aminek Kiefer Sutherland a főszereplője.

W, mint World Cup, a 2002-es felejthetetlen élmény számomra. És w, mint World Food Programme, amiben én is közreműködök. Minden tőlem telhetőt megteszek hogy segítsek, remélem minél hamarabb elutazhatok Angolába, az ottani központba.

Z, mint Zico, egy másik mítosza a brazil labdarúgásnak. A pályán egy csodálatos focista a pályán kívül pedig egy tiszta ember. Egy másik példakép, bár én sajnos nem láttam focizni.