Command & Conquer III
-
Árnyvadász #3448 Tegnap este feltelepítettem a játékot és hajnalban sikerült is ágyba kerülnöm :) Szerintem baromi jó lett, igazi 90%-os cucc, ahogy néhány magazin értékelte is.
Tökre tetszik, hogy az egész program, úgy ahogy van ám blokk magyar. Persze szinkron nincs, de nem is kell. No meg eretnekség is lenne. Szöveg is jó helyre került a mozik alatt! NOD-al kezdtem el, megcsináltam három küldetést és nagyon meg vagyok elégedve.. Érthetően, világosan és látványosan van megoldva mit kell csinálni és a videók is hangulatosak. Ajay beszólásain fetrengtem. Nem akarom lelőni a poént, majd meglátjátok.
Egér + billentyűvel egyszerűen lehet irányítani a játékot, pedig igen sok parancs van, de mégis a gyors játékmenet alatt is játszi könnyedséggel oszthatóak ezek. Bevallom én sok RTS-t főleg az egérrel irányítok, billentyűt ritkán használom, de itt megtanultam ezt a fajta irányítást és a sok klikkeléstől elfáradt kezemnek ez nagy szolgálatot tett.
Persze ahogy sokan mások is én is kiváncsi voltam a Scrinekre, mit tudnak, milyen egységeik vannak. Ezért 3 ütközet pályán (skirmish) ki is próbáltam őket. De nemcsak őket, hanem a NOD és GDI egységeit is. Gerilla, Lerohanó , Teknős és Kiegyensúlyozott AI-val. Demóban nem tetszett a NOD, de itt elnyerte a tetszésem. Kifejezetten jó velük játszani és sok kellemetlen pillanatot lehet okozni velük az ellenségnek. Szabotőr és az árnyékosztagosok nagyon jól használható egységek.
Scrin faj tetszetős. Egyetlen dolgot visszataszítónak, gusztustalannak találtam: Amikor is a kiválasztott gyalogos, vagy jármű, nem emlékszem pontosan, de szó szerint a hang amit kiadott az egy büfögés volt. Poénnak elmenne, nyilván annak is szánták, de túl jól sikerült Szóval a Scrinek. Jó velük játszani és a védelmi épületeiket nagyon hasznosnak találtam. Vihartorony és a Zümmögő kaptár igazi kedvencemmé vált. Előbbi az ionviharok miatt főleg, de a sebzése sem elhanyagolható. Ezek a kis alap zümmögők meg azért hasznosak, mert hozzá lehet őket rendelni járművekhez. Gyalogságot, de nagyszámban járművet és épületet is rendesen szétszednek. Stáziskamra is jó ötlet. A szuperfegyver sajnos nem olyan látványos, mint a másik két oldalon, de hatásában ugyanazt nyújtja. Pedig nagyon jónak hangzott ez a világűrbe való kiszippantás. De látványilag nem annyira nagy durranás.
A játék grafikája viszont szemet gyönyörködtető! Akár az ütkezetes térképeket veszem, akár a kampány térképeit. Arra figyeljetek oda, hogy van sok semleges épület, amit el lehet foglalni! A mutáns tanyára hívnám fel, mint épületre a figyelmet: amikből aztán mutáns martalócokat lehet jó pénzért előhívni. Kemény legények ezek, ráadásúl a tibérium mezőn gyógyúlnak is. De rengeteg egyéb épület van, amit hasznos ha a mi oldalunkra állítunk.
Nemrég vittem végig a Tiberian Sun, Red Alert 2 játékokat, egy-két hónapja a Generals-t. Meg persze az összes többi résszel is játszottam már, nem egyszer, nem kétszer. Persze ez a játék a tibérium sorozat tagja, de véleményem szerint ez a legjobb rész. A hadjárat NOD részről jól épül fel. Logikus és taktikailag is teljesen megalapozott, hogy ezeket kell csinálnunk, hogy győzelemre vigyük a testvériséget. Kane ahogy a GDI-ról beszélve átszellemül és dühe a felszínre tör, az még mindig azt a hangulatot árasztja, amit a sorozat előző, meg azt megelőző részében is átéltem.
Sokat olvastam más fórumokon, főként idősebb emberektől, hogy ez a játék semmi másról nem szól csak, hogy legyártunk x egységek és földbe döngöljük az ellent. Semmi taktika, semmi kihívás, és unalmas meg monoton az egész. Szerintem ez nem így van. Nem teljesen így igaz. NOD-al igen is lehet és kell is taktikázni. GDI is követelhet taktikát, de ott a mammoth és a juggernaut egységekkel meg lehet tenni a fentebb írtakat. A Scrinek pedig főleg a technikai fejlesztéseik után válnak igazán ütőképessé. Az alap egységeik nem valami erősek. Bár az alap egységek egyik oldalon sem erősek, de a scrin fajt brutálabbnak képzeltem el alapból.
Felsőbb elme nevű gyalogos egységükre figyeljetek oda! Ő át tudja venni az irányítást az épületek, járművek és gyalogosok felett is, szóval nagyon hathatós egység. Idegeneknél talán a legjobban a pajzsok tetszettek. Egyrészt baromi jó az effektjük Másrészt pl. a pusztító lépegető egységeknek is igen jól jön a pajzs általi védelem. Hiába ő a legjobb földi egység, azért pajzs nélkül viszonylag hamar szétkapható.
A magyar kifejezések miatt, akik ugye angolul játsszák elnézést. Talán annyira nem vészes és kivehető mire utaltam. Napokat tudnék még írni, de melóznom kell...