• kukacos
    Kicsit azt érzem, mintha a bölcsességet hiányolnád belőlem, amit majd az idő fog meghozni, de akkor ez az érzés kölcsönös :) Szerintem az az álláspont tartható, ami nem tesz különbséget gép és ember között. Ha úgy tetszik, nem hiszek a zombikban, ha a tudat illúzió, nincs is szükség arra, hogy különbséget tegyünk lelketlen masinák és lelkes emberek között. Ez nem csak szofisztika, nagyon is gyakorlati kérdés. Például Te ezek szerint úgy gondolod, hogy ha egyszer elédáll majd egy robot és illedelmesen bemutatkozik, akkor majd jól lezombizod. Ellentétben a klasszikus emberrel, akit ugyan semmiben sem fogsz tudni megkülönböztetni a csupa fém szörnyetegtől, pusztán annyiban, hogy protein és nem szilíciumalapú. Ez az álláspont épp emiatt válik tarthatatlanná. Mi lesz akkor majd a cyborgokkal? Hol húzod meg a határt?

A hasított agyú emberek normál esetben többnyire teljesen hétköznapi emberként viselkednek. Az érdekességek akkor kezdődnek, amikor csak az egyik oldal jut szóhoz. Ez is azt mutatja, mennyire illuzorikus is az ember személyisége és tudata, akár magunk, akár mások számára.

Minden, ami velem történik, az a világ eseménye. A tudatom eseményei speciel az agyamban történnek, ami ugyancsak a világ része. Ha szeretnéd kiélezni, szerintem minden "tudatos": tudata van a kőnek, a csótánynak és a falevélnek, egészen addig, amíg ezeket a tárgyakat a valóság kölcsönható eseményeit tartalmazó leírásban értelmezzük. Szerintem izgalmas kihívás megszabadulni a belénk kódolt animisztikus szemlélettől, de látom ez téged megriaszt. Tudsz adni linket arra az esetre, ahol a tudat kiszabadult?

Az agyféltekék munkamegosztása nagyon képlékeny, kicsiny százalékokban vannak olyan balkezesek pl., amelyeknél az agy struktúrája teljes tükörképe a "normál" jobbkezesekének. Én ezért nem hivatkoznék oldalakra, mert mindig lesz ellenpélda.

Kvantummechanika megvolt, van egy fizikus diplomám (is). Viszont neked tényleg nem ártana mélyebben utánanézni, ha úgy gondolod, a QM szerint a világ nem racionális. A valószínűségszámítás teljesen egzakt matematikai diszciplína, nincs benne semmi irracionális.