• kukacos
    Én úgy tudom, hogy nincs arra adat, hogy a hasított agyú betegek valami misztikus módon kapnának infót mindkét oldalról; léteznek agytörzsi átkapcsolások, de ezek a betegek gyakran különböző trükköket dolgoznak ki ahhoz, hogy a két felük kommunikálni tudjon egymással. Pl. a bal oldala megfeszít bizonyos izmokat, amit a jobb oldal megnéz, stb. Az pl. biztos, hogy egyfajta értelemben "két tudatuk" van, számtalan kísérlet volt arra, hogy időnként az egyik felük tud valamiről, amiről a másik nem.

Az 500 msecet a tudatosnak hitt döntéseket megelőző agyi aktivitásokban mérték ki. Tehát mielőtt tudatosan döntenél, már előtte kb. fél másodperccel megváltozik az agyadban pár fizikai jelenség. Állítólag rettenetesen frusztráló élmény, ha ezt az időt kihasználva a tényleges döntésed előtt direkt elveszik azt a döntési lehetőséged, olyan érzés, mintha valaki előre látná a gondolataidat :) Nézd meg pl. ezt: http://www.ecs.soton.ac.uk/~harnad/Hypermail/Foundations.Cognition/0125.html. Egy játéknál begyakorolt mozgássorozatokat játszol vissza, ez nem tartalmaz tudatos döntéseket a reakciók szintjén.

A tudat, mint szemlélő: de mit csinál a szemlélő, ha nem érzékel, nem gondolkodik, nem érez, nem cselekszik, csak szemlél? Van értelme annak, hogy valaki csak szemlélő? Szerintem nincs. Ez kell legyen az a pont, ahol a tudat illúziója feloldódik.

Vicces amit írsz a féltekékről, speciel teljesen balkezes vagyok, de majd igyekszem a jobb oldalt is szóhoz juttatni :DD Az agy annál sokkal bonyolultabb, mint hogy a személyiségeket le lehessen fordítani valamilyen laterális dominanciára. Semmi bajom a világgal, nagyon jól érzem magam benne, talán hihetetlen, de mély érzésekre is képes vagyok, ne pazarold az időd arra, hogy sajnálsz :) Én úgy gondolom, hogy léteznek jól bejáratott utak arra, hogy miként tehetünk elfogadható állításokat a világról, és ezek az utak be vannak építve a világ és saját magunk szerkezetébe, így kikerülni sem igazán tudjuk ezeket. Ha másnak olyat akarok mondani, amit elfogad, muszáj ezeket a játékszabályokat betartani, mert különben feleslegessé válhat az egész. Lehet persze intuitíve is bölcselkedni, de azt művészetnek hívják. Attól, hogy itt racionális próbálok lenni, még elborzaszthat vagy szerethetem az egészet, de a témához ennek vajmi köze sincs.