Nyomtatós kérdés
-
Eddig egy gagyi, ugyanakkor nagyon jó minőségben nyomtató Lexmark Z25-ösöm volt.
Igazából ritkán nyomtattam vele szövegeket, túlnyomórészt CD és DVD borítókat saját használatra (vagy esetleg ismerősöknek). De két nyomtatás közt így is eltelt néha 3-4 hét is vagy több. Óhatatlanul jelentkezik ilyenkor az a dolog, hogy kezd "kifolyni" a tinta a patronokból és szerencse, ha nem szárad be a patronon lévő fej.
A másik hátránya az ilyen nyomtatóknak, hogy viszonylag kicsi a patronok kapacitása és bármilyen ritkán is nyomtatok vele - és nem is a full legjobb minőségi beállításokkal -, akkor is csak kevés fotó minőségű borító jön ki belőle. Az a bosszantó, hogy egyetlen szín elfgyása miatt cserélhetem az egész színes patront.
Mindezen hátrányok miatt gondoltam, hogy olyan új nyomtatóval fogom lecserélni, amiben minden színhez (piros, kék, sárga, fekete) külön patron van.
De annyit én is tudok, hogy az én nyomtatási szokásaim mellett itt is könnyen előállhat az a veszély, hogy a két használat között eltelő időintervallumok miatt beszáradhat a tinta és sajnos ezeknél már nincs az a megoldás, hogy egye fene, akkor veszek egy új patront, mert a nyomtatófej nem a patronban van, hanem a nyomtató alkatrésze, amit nehéz vagy lehetetlen kitakarítani. A szervízben végzett fejcsere (bármilyen kis munka is valójában) nagyon sokba kerül, és persze a garancia sem érvényes az ilyen esetekre.
Ezért szokták ajánlani, hogy legalább hetente egyszer kell nyomtatni vele egy oldalt legalább.
Na de mivan, ha pl. 2-3 hétre elmegyek valahová az országban? Lehet valamit tenni ilyenkor a nyomtatófej beszáradásának megakadályozására?
Mondjuk pl. a patronokat ki lehet szedni úgy, hogy később visszatéve a fejbe, újra használhatók legyenek hiba nélkül? Árt ez a patronoknak?
Ha valakinek van ilyen rendszerű nyomtatója, légyszíves árulja már el a tapasztalatait.
Elnézést, ha a kérdéseim amatőrnek tűnnének, de még nem volt ilyen fajta nyomtatóm és mielőtt új nyomtatót vásárolnék, tájékozódni szeretnék a dologról.