• Praetor
    Érdekes jogvita. Értelmezés kérdése, hogy ennek mi a jelentése.

Azon az állásponton vagyok, hogy ha a korongokért kifizetett szerzői jogdíjak eljutnak a szerzői jogok tulajdonosaihoz (főleg, hogy a korongért akkor is fizetsz, ha saját home videódat teszed rá), akkor nincs az a magyar bíróság, aki az artisjus által jogosnak vélt felhasználást súlyos retorziókkal szankcionálná.

Szal sztem egy jogértelmezési vitában nem biztos, hogy az Artisjus értelmezése megbukna. Figyelembe kell venni azt, hogy de facto a lemezek után történik jogdíj fizetése. És mivel történik jogdíjfizetés, - amely jogos tulajdonosához kerül - így már a vitás kérdés alól is kikerül az eset, mivel nem jogellenes másolás. Hiszen az ellenértékét megkapja a szerző.

A másolások nem jelent olyan nagy bizniszt a lemezkiadóknak, mint ha eredetit veszi meg valaki, ezért van a szándékos ködösítés ezen a területen.

Sztem nem kell parázni. A hangsúly úgyis az üzletszerűségen van, és amig az ember nem csinál ilyesmit, addig nincs az a magyar bíróság, ami a legrosszabb esetben is komoly bírságot szabna ki. Szal no para.