Jiu-jitsu
-
szevasztok
Kicsivel több mint 3 éve járok én is jitsu-ra és szerintem is ez a lehető leghatékonyabb harcművészet.
Úgy igazán nincs bajom a többi harcművészettel és küzdősporttal csak szeirntem egy Kick-boxos vagy egy Kempos lehet könnyen megvédi magát egy olyan ellenféllel szemben akinek az összes tudása az akciófilmekbeli ugrándozásokból és az alkohol adta bátorságból ered :) de egy komolyabb tudású harcművésszel szemben valószinű már nem fog nyerni.
És itt van a hangsúly a harcművészeten és a küzdősporton, míg a küzdősportokat tanuló adott szabályok és korlátokon belűl sajátítja el a tudást (merthogy a küzdősportot sportolók adott szabályok szerint küzdenek a versenyeken) addig egy harcművészt majdhogy minden eshetőségre felkészítenek, még arra is, hogy saját életéért valaki más életét vegye el. Ezért is szokták a Ju-Jitsu-t az Aikido-t és a Ninjutsu-t az ölés művészetei néven csúfolni.
Egyébbként a mai magyarországi ju-jitsu lényegesebb "leckéi":
eséstechnika, ütés- és rúgástechnikák, különbözõ álló- és földharc küzdelmi technikák, dobások és levitelek, fogások hárítása, elvezetések, lezárások, eszközös támadás elleni védekezés, eszközzel történõ támadás és védekezés, több támadó elleni védekezés és ezek kombinációja, gyakorlatok életszerû helyzetekben, elsõsegélynyújtás és élesztési eljárások.