Én sajnos még nem láttam a játékot, így se véddeni, se támadni nem akarom, és nincs is rá alapom.
A korábbi hozzászólásom csak a történelmi pontosítás végett született, s nem a játék ellenében, vagy védelmében, de ez gondolom ki is derült... :)
Egy dolog viszont tényleg erősödik napjaink játék piacán, mégpedig az egyszerűsödés. Sajnos ez volt megfigyelhető a Settlers sorozatban is és nagyon félek tőle, hogy a nagy kedvencem, a Heroes of Might & Magic sorozatot is eléri, na mindegy majd kiderül, de méág sok-sok példát írhatnánk azt hiszem többen is.
Az egyszerűsödés a régi rajongóknak többnyire nem tetszik, de van akinek bejön. Azonban az egyszerűsített játékmenet sok új játékost tud vonzzani a játékhoz, ez meg motiválja a kiadót. Egy dolog megfigyelhető egyre kevésbé sikeresek azok a játékok, ahol nem csak "leülök oszt tolom ezerrel" módszer van. Én igazán sajnálom ezt a tendenciát, hisz az összetettebb játékok a legtöbb esetben a tanulás időszaka után rettentő szórakoztató tud lenni, talán jobb is, mint az egyszerűbb felépítésű társai. Persze pont eme tanulási időszak rettent el sok-sok embert a játéktól, vagy esetleg olyan kritikák írására "sarkallja", amelyből rögtön látszik, hogy a játék felületes ismeretébőlk adodó információ hiány miatt van. Mindenestre ez negatív reklám, ettől szabadulni akar a kiadó...
Tehát mégegyszer, amit írtam az nem az AOE3-ra vonatkozik, hiszen nem ismerem (még), csupán egy tendencia, ami vitathatlan erősödik a PC játék piacon is, s ezt a folyamatot a "konzolosodás" tovább erősíti (minden pejoratív érték nélkül írom ezt). Én mindenestre bízom az AOE sorozatban is... :)