Tetoválás, testmódosítás
  • lamase
    #1573
    Seb, az seb, teljesen mindegy mekkora.

    Azért jött 4-5 napig mert lassan gyógyul a fólia miatt. Maximum 2 napig szokott jönni. Fóliázás = hülyeség.



    A Fóliázás kételyei

    A tengerentúl számos Szövetségi Államában hosszú kísérletek és egyeztetés után kitiltották a gyakorlatból a mûanyag fóliával való utókezelést. Mivel, hogy Európában még nincs egységes szabályozás és állásfoglalás az egészségügyi és szakmai szervezetek részérõl egyelõre "nem ajánlottként" tüntetik fel.
    Ez a gyakorlat (Plastic Wrap), ami oly divatos volt 70-80-as években mára igen vitatott és kockázatos jelzõt kapott.
    Az eljárás a következõ: a tetováló munkája befejeztével megtisztítja, lekezeli a bõrfelületet és mûanyag fóliát (nálunk jobb híján háztartási fóliát) helyez a sebre. Az indok tulajdonképp, hogy ne kerüljön piszok a sebre, a kilökõdés esélye csökkenjen és a varosodás folyamata is lerövidüljön.
    Ezen indokokat cáfolták meg azon kutatások és empirikus tapasztalatok, amit a National Tattoo Association, az Alliance of Professional Tattooists és számos európai egészségügyi szervezet végzett. - A mûanyag fóliázás nem , hogy segítené a gyógyulást, hanem a vizsgált személyeknél még elnyújtotta a regenerálódás idejét. Több esetben káros utóhatást figyeltek meg illetve lehetõséget a szövõdmények kialakulására. Azon teszteltek akik, hagyományos úgynevezett bandázsolást, steril bekötözést kaptak, jóval kevesebb panasz merült fel.

    A sebre helyezett fólia a porozitás hiánya miatt légmentesen zárja a bõrt. A levegõ hiányában a bõr és a mûanyag fólia között egy megemelkedett klímájú zárt patogén, fertõzésre hajlamosító környezet jön létre. Ez a testnedvekkel, vérrel, törlõdarabkákkal, vazelinnel, elhalt hámsejtekkel keveredett nyálkás konzisztenciájú egyveleg igen jó táptalaja a baktériumoknak, gombáknak.
    Nem elhanyagolható az sem, hogy semelyik fóliagyártó nem kezeskedik a terméke sterilitásáért. VICC! (háztartási fólia, folpack).
    Ha ez még így se gyõzte meg a lelkes használót, most jön a tõrdöfés az ügyben.
    A megemelkedet testhõmérsékletre szervezetünk folyadékot présel a szövetekbe és a verejtékmirigyeken keresztül a bõrfelszínre. Így van ez sportolás vagy magas láz esetén is. Ez a kifelé ható folyamat hûtésként szolgál gyulladás elkerülésére. Az így reagáló szervezet kinyomja a bõrfelszín alatti (dermis) rétegbõl a folyadékot és persze az oda nagy nehezen bevitt pigmentáló anyagot is. Így a valószínûsége is megnõ a tetoválásunk tónusveszteségének.

    Tehát a fólia nem csak az egészségünkre jelent kockázatot, hanem a mintánk esztétikai értékére is.
    Számtalan esetben tapasztaltuk gyakorlatunk során magunk is, hogy klienseink a körültekintõ figyelmeztetés ellenére vagy feledékenységbõl, esetleg kényszer hatására akár egy teljes napig magukon hagyják a kötözésüket. El lehet képzelni milyen állapotba kerül az a mû, amiért egyszer már megszenvedtünk.