Én továbbra sem értem, hogy mi lenne az a tényező, ami miatt legalizálni kellene a szoftverek ellopását. Az a mondás, hogy "drága és ezért nem bírom megvenni, és inkább ellopom" ez egy kicsit erős. Én sem tudok Ferrarit venni, mert drága, mégsem ülnék be egy más ember (feltételezhetően gazdag ember) ferrarijába és hajtanék el vele (bármennyire is szeretnék egy ilyen kocsit).
Az, hogy egy szoftver drága, még nem jelenti azt, hogy el lehet lopni. Attól még, hogy az emberek többsége irreálisan drágának titulálja, az nem jelenti azt, hogy bárkinek csökkenteni kéne az árait. Ha valami túl drága, akkor azt az eladó úgyis érezni fogja az eladások mennyiségéből, és ha nem reagál megfelelően, tönkre fog menni. De ettől még joga olyan árat szabni, amilyet akar. Ha bármelyikötök ír egy aknakereső klónt és azt mondja, hogy ez pedig 300$, senki sem fog megsértődni miatta, max egy darabot sem fog eladni. Nyilvánvaló tény továbbá az is, hogy a szoftverek árait nem kifejezetten a magyar piacon szerzett tapasztalatok után határozzák meg. De sajnos ez csak kisebb részét teszi ki annak, amiért ezeket az árakat viszonylag magasnak érezzük. A másik (főbb) ok az, hogy itthon mindenki a 0 forintos kalózverzió árához hasonlít. (Ahhoz mérve pedig tényleg bármi drága.)
Jelen pillanatban egy windows xp home hun verzió kb 20.000 forint. Kíváncsi vagyok, hogy ti mennyit tartotok reális árnak egy operációs rendszernek. Mi az az ár, amin biztosan nem kalózverziót, hanem jogtiszta vásárolt verziót tennétek a gépetekre? És mennyi lenne az az összeg, amit egy-egy játékért hajlandóak lennétek kifizetni. Maradjunk csak a színvonalas játékok árainál (legyen a példa a Half Life2), a szemetet ne vegyük figyelembe. (Az árba kalkuláljátok bele azt is, hogy most havonta hány játékot töltötök le) És ezekután gondoljátok végig, hogy ez a négy fő szoftverpiaci résztvevő (készítő, kiadó, forgalmazó, boltos) szempontjából reális e.
NEXUS6 szerint, ha letölt egy programot, az nem lopás, merthogy attól még ugyanúgy el lehet adni, merthogy fizikailag nem lopott el semmit. Gondolkodjunk kicsit más példát, ahol nem lopunk el semmit... NEXUS6 kitalálja a tökéletes energiaforrást. Olcsó, megújuló, nem szennyez és baromi hatékony. Valaki odamegy hozzá, !!!elolvassa!!! a jegyzeteit (nem lopja el, csak megnézegeti) hazamegy, és gyorsan legyártja a prototípust, aztán levédeti, majd eladja a saját ötleteként, és rohadt gazdag lesz. NEXUS6 biztosan nem lesz ideges miatta, hiszen tőle nem loptak el semmit.
A zenék "lopása" magyarországon legjobb tudomásom szerint nem büntetendő, csak azok megosztása (letölthetővé tétele). Az írható CD-k árába már be van építve a "jogdíj általány" (amit bizony sajnos annak is meg kell fizetni, aki csak a saját adatait égeti lemezre).
megjegyzés: nem szándékozom elítélni senkit, ismerem a magyar helyzetet, ismerem az árakat, ismerem a lehetőségeket. De elfogadhatatlannak tartom, hogy egyesek a legkisebb bűntudat nélkül, azt hírdetve, hogy mindez akár legális is lehetne és úgy jó és szép, ahogy ők csinálják, töltenek le és használnak kalóz cuccokat.