• Tuvok #9
    nekem volt sok évig, egy darabig vegyesen voltak, szumátraik, neonhalak, vitorlás, algaevők, harcsák, meg 1 csomó féle díszhal, aztán áttértem az egy fajta halra, először 20 db szumim volt, aztán 15-6 vörös neonom

szal melegítő: minden halhoz kell, aranyhalhoz meg ajánlott, bár az bírja a hideget, de megfázhat
    ajánlom a hőfokszabályzóst, én magamnak csináltam egy termoszost, 22-24 fokra beállítva, olcsóbb, mint venni, de van akinél nem megoldható a házi gyártás .

szűrő: fenéktisztítót SOHA nem szabad használni !!!!
    csak megadott vastgaságú és sűrűségű talaj alatt jó, ha vastagabb, csak szimplán lehúzza a halszart, nem szűri, így értelmetlen, ráadásul homok talajnál, ami a legjobb, egyáltalán nem jó .
    a legjobb a motoros belső szűrő, abból is a 2-es (-60 l) vagy 3-as (60-120 l) típus (nekem 3-as volt, 120 l aksi) és természetesen levegőztető pumpa . bár a belső szűrők többsége tud levegőztetni is egy bizonyos mélységig, de szvsz jobb a külön légpumpa . Mint írtam, homok talajt érdemes használni, DE EGYÁLTALÁN NEM MINDEGY MILYET ÉS HOGYAN !!!!! Ha kell, leírom azt is külön, mert vannak szabályok .
    Viszont könnyű tisztítani, egy sima gumicső, vízbe be, megszívod a kinti végét, az megy pl 1 vödörbe, az aksis végével pedig porszívó szerűen végigpásztázod az aksi aljától megfelelő távra tartva, így csak a szemét szívódik fel, a homok nem, vagy csak minimális mennyiség . Közben tiszta vízzel pedig pótolod a kivett mennyiséget . Ezzel a módszerrel nagyon ritkán kell nagytakarítást tartani .