-
Hozzáértő ember kommentje az eset kapcsán. Gyakorlatilag ugyanezt mondtam...
Hát igen,halmozottan hátrányos a helyzet.
A darus hibája,alap,ökölszabály,hogy a láncossal mindig a felső váz párhuzamos az alsóval(a lánctalppal),mivel az alsó váz mindig hosszabb,mint szélesebb,ezért oldalra kifordulva hamarabb eldől a gép,mint hosszában.Ez a terhelés nem 65%-os volt,hanem 95%,kb.
Az igaz,hogy beakadt a dózer kanala a falból kiálló vasba,de csak egy másodpercre,utána ki is csúszott,csak már későn,mivel a daru határterhelésen volt,az a kis megakadás elég volt,hogy kibillentse a darut,de van ott még valami,ugye már eleve a tökfej kb 40°-ban kifordulva kezdett emelni,ami eleve csökkenti a teherbírást,viszont ez a masina jó 40 éves lehet,(a járó láncot hajtó kisebb láncból látható,a hetvenes években már kezdtek áttérni a hidrosztatikus hajtásra,abból tudom)így sanszosan a torony fordító rendszer fékje sem automata még,esetleg levegősek a kuplungok,fékek,amiben van egy/fél másodperc késés,vagy szarul működött/volt beállítva,mert ahogy megakadt a vasban a teher,az kifordította még pár fokot a felső vázat,és akkor kezdet el átbillenni a súlypont,onnantól már csak kapaszkodni kellet/lehetett,becsukni a szemét,és várni a csörömpölést.
Szóval csak a lánccal párhuzamosan emelünk,amikor a határterheléshez ennyire közel vagyunk,akkor egy próba emeléssel kezdünk,megmozgatjuk a gépet,hogy érezzük elbírja e majd félúton is,ugye itt rögtön nyilvánvaló kellett legyen,hogy ha kiemeli is,nem fog tudni vele oldalra kifordulni,hogy letegye,annyira a határon van,csak tolatva maga elé le engedni,és a próba emelésnél látszódott volna,hogy nagyon kikönnyül a daru hátulja,kizárt,hogy kifordultam volna 1 fokot is.
Ha én lettem volna a művezető,még a dózeresnek összetéptem volna a jogsiját,mert nem húzta be a rögzítőféket,láthatóan gurult a dózer a landolás után,vagyis a kiemelés után,le engedéskor is elkezdhetett volna elgurulni,ami szintén el ránthatja a darut,vagy kiakad a kötés,és visszagurul a gödörbe,vagy átgurul pár gyors reagálású lapátoson(is),eközben.
Nagyjából ennyi.
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2018.12.06. 14:23:02