• cifuatwork
    #30
    a Hopper-nek lesz emberi személyzete ?

    Nem, a NASA leállított Venture Star siklójához hasonlóan teljesen automatikus működésű, de elviekben lehet építeni hozzá olyan személyzettel ellátott űrhajót, amelyet a HOPPER visz fel a világűr határáig. Persze ez viszonlag kis méretű (kb. Szojuz szintű) jármű lehet csak. Amennyire én átlátom, az Ariane-5 indítórakétát fogja bizonyos szintig leváltani.

    Alkalmas lesz esetleg az ISS olyan jellegű ellátására mint az űrsiklók?

    Nem. A HOPPER a jelenlegi tervek szerint nem áll keringési pályára, csak egy kb. 120-140km magasságra való ballisztikus ugrást tesz, amelynek a csúcspontján kiengedi a hasznos terhet. Sőt, amennyire az eddig nyilvánosságra került adatokból sejteni lehet, még a most debütáló Jules Verne teherhajója (korábbi nevén ATV, a Progressz teherhajók kiváltója) sem indítható róla (jóval nehezebb, mint a HOPPER teherbírása, hiszen a HOPPER csak 7,5 tonnát bír felvinni, míg a Jules Verne tömege mintegy 20,5 tonna).

    Kicsit szomorú, de a HOPPER (bár a jelenleg ismert, és valóban fejlesztés alatt álló fejlesztések közül talán a legfejlettebb) csak apró előrelépés az űrkutatás hordozóeszközei tekintetében. A megszüntetett amerikai Venture Star program, vagy a pénzhiánnyal küzdő orosz MAKS-OS sokkal előremutatóbb lenne...