szerinted?!
-
oops elírtam, a mondat így szól helyesen: "valószínűleg egy élő se tudja felfogni azt, hogy igazából nem is létezik" halál után.
bocs, így már kicsit érthetőbb....so sorry
Az én felfogásom szerint azért alakult ki a tudat, hogy minél hatékonyabban kezelhesse a változásokat.
Számomra egyértelmű, hogy a "tudattal" élők könnyebben alkalmazkodnak, így ez elősegíti az elterjedésüket és érvényesülésüket.Szerintem a tudat kialakulása volt az evolúció következő "lépése".
A tudattal rendelkezők el "gondolkodni" tudnak, aktívan résztvesznek a beléjük íródott "program" végrehajtódásában, és ezt némileg manipulálhatják is;
Azok az élőlények amelyeknek nincs tudatuk, egy "ösztönszerű program" program iránytja.Megvan, hogy milyen környezeti faktorra hogyan reagál.Például a növény a fény felé hajlik(tropizmus), vagy a baktériumok a táplálék felé mozognak(taxizmus).Mivel nekük nincs tudatuk,ezen tulajdonságuk örökletes és ez irányítja, olyan, mint egy program, mindenre megvan, hogy mit reagál, és mivel nincs tudatuk, a "program" végrehajtásába tudatosan nem is tudnak beleavatkozni.Itt a programot csak mutációk módosíthatják.
Így egyértelmű, hogy a leghatékonyabb lépés az lenne, ha az egyed aktívan tudná beolyásolni a "program" lefolyásának bizonyos részeit. Így tudja a leghatékonyabban kezelni a helyzetet és a legkönyebben és "legokosabban" kezelni a váratlan helyzeteket.Ezért egyértelmű számomra, hogy az evolúció miért tartotta előnyösnek a tudat kialakulását.