szerinted?!
-
Nem értek veled egyet. Szerintem egyáltalán nem adottság a lelkiismeret. Azért tűnik annak, mert az már kisebb korban kialakul, és nem úgy hogy azt mondja anyukám, hogy legyen lelkiismereted. Hanem így nevelnek, ezt látjuk másoktól is, ilyen szellemben nevelnek. Van egyéniség is, de ezek az érzések mint a lelkiismeret, nem alakulna ki magától mondjuk, ha az erdőbe nőnénk fel. Ott van a Blaha Lujza téri cigány gyerek. Szerinted ha olyan családban nő fel, ahol mindenki szeret mindenkit, foglalkoznak vele, és semmi erőszakot nem is lát, olyan lenne mint most. Lehetett látni videót, mennyire viselte meg a lelkét... Neki így alakult ki, nem érez szeretetet, nincs lelkiismerete. Nevelés tényleg nem jó szó. Ő valószínű soha sem fog szeretni már senkit, nem lesz lelkiismerete azért, mert megölt valakit.
A 2 testvér esetére; Egyéniség az létezik. De annak a kialakulásában is nagyon nagy szerepet játszik az a környezet ahol felnősz, sőt minden. Ez hülyeség lesz amit mondok most, de ha terroristáknál születsz, akkor te is olyan leszel mint ők, átvennéd a hitüket és ugyan úgy képes lennél megölni annak a célnak érdekében.
És itt jön be a vallás, hogy a vallás által létezett az erkölcsi jó és rossz. Most meg már egyszerűen a környezetünk által alakul ki bennük és ez szerintem teljes mértékben agyi dolog (de nem olyan ami befolyásolható, ha már kialakult).
"Helytelenül cselekedtem mert a saját etikai és erkölcsi törvényeim ellenében cselekedtem."
Összefoglalva én azt mondom és hiszem, hogy a saját etikai és erkölcsi törvények viszont nem adottságok, nem velünk születik, hanem kialakul azok alapján amit látunk környezetünkben! Ilyen értelembe mondjuk a lelkiismeret velünk születik, de az erkölcsi törvényei azok gyerekkorban alakulnak ki.