szerinted?!
  • Zsolo007
    Az 5 éves kisgyerek felgyújtja a padlószőnyeget :-)
    Anyja megkérdezi: - De hát MÉRT csináltad kisfiam?!

A gyerek nem mondhatja azt, hogy:
    -De mama, az univerzumunk entrópia alapú, én csak a padlószőnyeg molekuláinak lehetséges kombinációját akartam megnövelni!

Nyilvánvalóan a cselekmény objektív oka nem létezik, illetve a 3 megadott álválasz közül lehet tetszés szerint választani (semmi/az élet/entrópia)

A szubjektív okát mindenki tudja: -Csak!

Hát ebben tévedsz. :) Az 5 éves kisgyerek több okból is felgyújthat egy padlószőnyeget.

(kicsit ugranék aztán majd vissza.)

Az események kevesebb mint 1%-ának van előzménye, oka, magyarázata stb.

Bocsáss meg ha megsértelek, de ezt az orbitális baromságot honnan szedted?
    Még hogy nincs előzmény, meg magyarázat? Úristen az egész életed ebből áll. Rád hatnak, te visszahatsz. Mindennek van előzménye és következménye ez annyira alap dolog, hogy..

(vissza a gyerekhez)

Nemtudom hány éves vagy, de szerintem nagyon gyerekek közelében még nem voltál. (Úgy hogy komolyabban megfigyelted őket). Amit tesznek az kifejezetten logikus, és érthető, persze mindezt a saját szintjükön kell figyelni nem a sajátunkon.

Több okból is felgyújthatja tehát a szőnyeget az 5 éves kisgyerek: "Kezébe akadt" a gyufa és megnézte mit lehet vele csinálni (lévén a gyereknek minden új, mindent ki akarnak próbálni, hogy megértsék, tanuljanak). Az ő szintjén még nem látja át az összefüggéseket, nem tudja (bár rossza példa mert egy 5 éves gyereknek már tudnia kell, hogy a tűz veszélyes és nem szabad játszani vele, vagy otthonról, vagy az óvodából) milyen következményekkel jár tette. Természetesen lehet hogy tudatosabban művelte a dolgot és figyelemfelkeltést végzett. Egy gyerekben sokkal jobban felszínen vannak az ösztönök, megérzések, mint a tudatos gondolkodás. Ha úgy érezte nem figyelnek rá eleget, elhanyagolják, akkor egy ilyen drasztikus megoldáshoz folyamodhat.

UI.: Ha az események kevesebb mint 1%-ának lenne csak előzménye, oka, magyarázata , akkor elég sok tudomyányág nem is létezhetne. PL: pszichiátria. Az aztán pusztán okokon, és következményeken csámcsog :)

UI2.: Bocs ha megsértettelek HSZemmel, de amit írtál annyira abszurd, hogy ki kellett fakadnom.