elmélet, vagyis a valóságban is így van(amennyire én tudom):
a JHP, vagyis a tompa fejű töltény komolyabb sérülést okoz, illetve nem megy keresztül az emberen. viszont hátránya, hogy keményebb tárgyakon nem megy át, mint például autó karosszéria. tévhit, hogy "páncélozott" vagyis golyóálló mellényt, vagy öltözéket viselővel szemben nincs megállító ereje. való igaz, hogy a mellény megfogja, viszont így a lövedék összes ereje ütésként összpontosul a becsapódás helyére, így téve harcképtelenné az áldozatot.
a FMJ, vagyis az acélköpenyes lövedék ezzel szemben átmegy mind az autó karosszériáján, mind a mellényen. előnye egyben a hátránya is, vagyis azzal, hogy keresztül megy az áldozaton, kevesebb a megállítóereje, kisebb traumával jár. nem is beszélve arról, hogy jobb eséllyel talál meg olyasvalakit is, akit annyira nem kéne (lásd: széna téri bankrablás).
a fentiek főképp a pisztolylövedékekre igazak, bármi is legyen az, amiből kilövik. puskák esetében szinte mindegy a lövedék formája, mellényt, fedezéket egyaránt nem ismer.
és most a játékról:
itt bukik ki igazán a játék úgymond realitás-zavara.
mindenki ismeri ugye a 0.45-öst a játék 1.0-ás verziójában. ott is ugye a 0.45-ös JHP lőszerrel a leghalálosabb. a többi fegyvert ellenben elhanyagolták (megint csak szerintem), továbbá nemes egyszerűséggel a FMJ kb. 2x 3x hatékonyabb mint a JHP. ugye elvileg az lenne a jó, ha a FMJ egyformán hatékony lenne minden testrészen, viszont a JHP találatok hatékonyabbak lennének végtagokon, és kevésbé hatékonyak ugye a mellényen. sőt, ha tényleg kitenne magáért valami moddingoló, akkor a JHP a nehéz páncélost elkábítaná úgy, mint a gumilövedék.