Sőt, még jobb volt, amikor még ki se írta üzenetben, hogy mi a loot. Minden egyes megölt lény egy kis "ajándékcsomag volt". Sose lehetett tudni, hogy mi lesz benne. Még a legalapabb lényeknél is, ott volt a meglepetés esélye, pl. a dwarfoknál is befigyelt néha egy iron ore, amire 1k-ért volt vevő és az azért nem rossz egy level 20-asnak.
Sőt, amíg nem írta ki a lootot, addig a skorpiókat is mindig kinyitottam, mert arra gondoltam, hátha van valami very rare lootja, ami még nincs fent wikin.
A dl-ekről nem is beszélve... Szerintem sokan jártunk úgy, hogy meghalt a dl, aztán jött egy másik és fire fieldet rakott a hullára... És nem egyszer pont abban a hullában volt a royal helmet.
A lootolásra visszatérve, az ember minden egyes hullánál mikro-döntéseket hoz, hogy az adott itemek közül melyiket teszi el, melyiket hagyja ott. Lehet, hogy a hunt elején még felvettem a crossbow-t, aztán a végén már el kell dobnom, mert nem fér a woi. Vagy ha sajnálom, akkor lootbagbe rejtem...
Ezek az apróságok tették valamilyen szinten életszerűvé a játékot, mert az ember saját viselkedése, saját döntései határozták meg a karakterét, tehát a saját személyisége le tudott vetülni a tibiába. Ehelyett most ki van jelölve egy út, amit a cipsoft vízionál, hogy szerintük úgy kéne játszani, mert az a jó. Ez a vízionált játékstílus pedig (meglepő módon) azt preferálja, ha folyton coint vesz az ember.
Persze semmit se kötelező, most is lehet tanulás közben rúnát gyártani, vagy trainingelni, de aki nem a cipsoft által kijelölt úton halad, az piszkosul lemarad a többihez képest. Nyilván aki afk rúnát gyártott, az régen se fejlődött úgy, mint aki egyfolytában huntolt, de azért nem volt ekkora a differencia, mert egyrészt nem lehetett boltban rúnát venni, sok pénzt fizettek érte, másrészt aki huntolt, az se csinált napi 3 szintet, mert nem volt mit ölni, még a rat cave-et is campelte valaki.