-
Na kipróbáltam az új tutorialt.
Először is, a karakter létrehozásakor a szerver választás alatt lehet bepipálni, hogy akarunk-e tutorialt, vagy nem. (nekem alapból üres volt)
Szóval gondoltak azokra is, akik gyűlölik a tutorialokat.
Nem tudom ki emlékszik még az eddigi bevezetőre. Mászkálás, nézelődés, beszélgetés, cockroach ölés, kajálás, drag&drop, ásó/kötél, lootolás, eladás, outfit csere. Aztán rookon már kicsit szabadabb volt a szitu, de aki questet csinált, annak fokozatosan adagolva lettek még egyéb dolgok, mint potionhasznlat, láthatatlanság, mérgezés, stb.
Island of destiny-n pedig megkaptuk az első spellünket (utevo lux) és meg is lett mutatva, hogy hogyan kell varázsolni: be kell írni a varázsszót a chat ablakba.
Szerintem ez így egy "oké" bevezetés volt.
Most pedig.... Ahogy betöltött a játék, egy igazán zavaros kezdőképet látunk. Valami tüzes/jeges helyszínen vagyunk és villog valahol egy négyzet, hogy oda kattintsunk. Semmi mást nem lehet csinálni. Oda kattintok, odamegy a karakter. Egy hulla a földön, meg egy kis vér. És mutatja, hogy vegyem fel a daggert. Felveszem. Aztán megjelenik valami kék raptor izé piros hp-val, és írja, hogy támadjam meg. Rákattintok, meghal. Aztán ott áll egy npc, mutatja, hogy kattintsak rá. Rákattintok, erre elkezd beszélgetni vele (!). Aztán a duma végén írja világos kékkel, hogy "alright?". És villog a szöveg a chat ablakban, hogy arra is kattintsak rá (?!).
Aztán mutogatja, hogy a kötéllel menjek fel a lyukon és vége a tutorialnak, Dawnporton vagyok. (Az egész tutorial kb 60 másodperc volt)
Ez így szép és jó, csak semmire nem tanított meg, mert tök nem azokat a gombokat kell nyomogatni a tutorial alatt, amiket a "valóságban"! Bal egérgombbal nem lehet lényeket megtámadni! Bal gombbal nem lehet felmászni a lyukon. Kattintással nem lehet beszélgetést kezdeményezni npc-vel. Szerintem ez inkább zavaró félrevezetés, mint hasznos segítség...
Aztán jön Dawnport. Miután a tutorial semmire se tanított meg, igazi "bele a közepébe" élmény. Ötlet sincs adva, hogy most hova, merre. NPC-k ténferegnek középen, minden tele van szemetelve. Ha bármelyik irányba lelépek a lépcsőn, akkor megtörténik a kasztváltás. Még én se látom át, hogy milyen itemek vannak nálam és miért. Pláne, hogy ha egyszer körbemegyek, akkor lesz egy csomó olyan tárgy, amit már nem használhatok, mert druidként kaptam, de már paladin vagyok. Az első kasztváltáskor kiírja, hogy milyen spelleket kaptam, de használni nem tudom őket, mert ahhoz be kéne állítani a kliensben. Amihez nincsen instrukció. Sőt, semmihez. Időnként megjelenik pár másodpercre valami szürke szöveg, hogy "most knight lettél", de eközben bevillannak world taskos felhívások is és ez teljesen bekavar.
Ami jó, hogy a terület és az ott levő lények jobban illenek egy kezdő karakterhez. Jól be van lőve a nehézség, akár level 1-től is lehet élvezettel huntolni, érdekes lényeket. Nem kell ráfanyarodni a rat-re, cave rat-re, snake-re és az egyéb elcsépelt mmorpg-s klisékre. Egész jópofa lények jönnek szembe már az első pillanattól. És az eq is érdekes, lehet játszani wandokkal, rúnákkal, potionokkal, nyilakkal, stb. Aki olyan vagány, hogy kezdőként be tudja állítani magának a spellt, az még azt is élvezheti.
Na meg ha egy idő után kezd letisztulni az emberben, hogy mik is ezek a kasztok és nem csak össze-vissza mászkál a szigeten, akkor talán jó eséllyel választja a neki tetsző típust.
Ami viszont nem tetszik... Szerintem a tutorial része kegyetlenül el lett sz.rva... Talán még az is jobb lenne, ha nem lenne semmi. Én meghagytam volna a régi tutorialt és utána küldtem volna a karaktert dawnportra. Ott pedig a tereptárgyak segítségével egy kicsit jobban kihangsúlyoztam volna, hogy melyik irányba mi van. Pl a sorcerer rész elé tettem volna varázsló szobrokat, aztán egy hosszú folyosót, aminek a két oldalán tűz és elektromos szikrák vannak. A druidnak bokrokat és jeget, stb. Úgy csináltam volna, hogy ne pikk-pakk lehessen kasztot váltani, hanem egy közepesen hosszú folyosón kelljen végig menni, ami szépen ráhangol a leendő kasztra.
Utoljára szerkesztette: rroolli, 2014.11.20. 19:40:31