-
Szerintem kár átmenni rasszizmusba, mert szerintem teljesen homogén a dolog, statisztikailag is magyarázható. Kb 27% brazil, 24% lengyel az összes játékos közül. Európai szerveren majdnem minden második ember lengyel. Ha securán találkozol 10 bunkó emberrel, akkor abból "valószínűleg" 5 lengyel lesz, 2 brazil, és 1-1-1 valami egyéb. Nálam ennél rosszabb arány nem is volt. Nem éreztem, hogy csak a lengyelekkel van baj, mert a románok sokkal rosszabbak voltak, meg voltak azért köcsög brazilok és svédek is. De rooker zlayer is elég bunkó volt és ő pl angol.
Abba se hiszek, hogy a tibiába sokkal szemetebb emberek vannak, mint más játékokba. Szerintem pontosan ugyanolyan emberek vannak, csak az a különbség, hogy itt megengedi a játék, hogy kibasszanak velünk, máshol nem annyira. Itt még nonpvp-n is van rá lehetőség, hogy lőjük mások lényét, lökdössük egymást, szemeteljünk, ellopjuk más lootját, bezárjuk egymást valahova, stb. Mindezt dobd be egy olyan környezetbe, ahol az emberek létszámához képest iszonyú lassú a resp.
Mondjuk válogassunk ki random 100 embert a világból és éheztessük őket 1 hétig. A wow úgy csinálná a "játékot", hogy minden éhes ember elé odatesz egy sültcsirkét, az embereket meg teleaggatja szivacsokkal, hogy még véletlenül se árthassanak egymásnak. Tibia ezzel szemben letenne 1 tál sültcsirkét a szoba közepére és adna mindenkinek egy láncfűrészt, majd közölné, hogy a tetteiknek semmi következménye nincs, úgyhogy hajrá, az erősebb győz.
Ettől függetlenül a tibia nem lesz rosszabb, csak más, szabadabb. Akinek nem tetszik, hogy itt _lehet_ ártani a másiknak valamilyen formában és velünk is kicseszhetnek mások, az játszon a manókalanddal, ott nincs mitől tartani. Az emberek pedig mindig annyit fognak ártani egymásnak, amennyit a saját érdekük megkíván és amennyit a környezet enged. Tök mindegy, hogy magyar, lengyel, brazil, vagy amerikai. Pár ember alapján(izolált környezetben) amúgy se ítélnék meg egy egész kontinenst.