Íjak, nyílpuskák
  • PrasCo
    #183
    Üdv!

    Válaszolok, ahogy ráérek, igazán nincs mit. :)
    Szóval: "Én azt hittem, hogy a vessző sebessége az íj erejétől függ." - Igen, ez egy eléggé közkeletű tévhit. Tudniillik az íj erejétől IS függ. :) Egyébként nagyon sok múlik az íj karakterisztikáján, a felhasznált anyagokon, a szerkezeten... Egy csigás íj sokkal gyorsabb ugyanazon fonterőnél, mint a tradi.
    Akkor egyúttal azt is leírom, hogy miért alkalmaznak csigásokat vadászatra, persze a döntés a Tiéd. :)
    - Az ölőhatása összemérhetetlenül nagyobb, mondjuk úgy, "humánusabb"
    - A let-off miatt a célzás hosszabb ideig történhet, mivel a húzáshosszon az ember a kezdeti erő alig 20-40%-át kell kitartania.
    - A nagysebességű vessző, a felszerelés modernitása miatt egyszerűen reprodukálható lőtényezők (ugyanolyan ACC vessző minden esetben ugyanolyan repülési tulajdonságokkal, gépi oldás, stb.) révén sokkal, de sokkal pontosabb nagy távon is.
    Csigás íjjal a vadászat nem olyan, mintha Dragunovval lőnél vadra, hanem mintha elöltöltős muskéta helyett távcsöves-tolózárassal. Csigás íjjal vadászni tehát ugyanolyan "modern", csak éppen "más", mint puskával; és azért nem vadászik sok ember tradival (őszintén: én nem ismerek egyet sem), amiért muskétával sem.

    "Akkor hagyományos tradicionális íjjal nem javaslod a vadászatot mert gyenge? Még akkor is lassú ha 100 fontos az íj?"
    Igazából apróvadra én bőven elégségesnek találom, ha az megfelel; én a pontatlanságával nem vagyok kibékülve. A 100 fontos íjról el tudom képzelni, hogy vaddisznóra ereszt vele az ember, de gondolj bele: ez körülbelül 50 kilogramm kitartása célzás közben! Míg ha egy jobb csigással vadászol, 80 fonttal, ami már keresztben átüt egy szarvast, célzás közben 20 fontot, azaz kb. 10 kilogrammot tartasz ki (valamivel többet). Ha nincs meg az embernek a fizikuma hozzá (és bizony nincs, mert szokás mondani, hogy "az íjászat olyan izomcsoportokat mozgat meg, amikről azt sem tudtad, hogy léteznek" :) ) és nem fokozatosan edződik hozzá, az íj az asszimetrikus terhelésből adódóan tud csúnyán nem test-barát is lenni...
    Egyébként mégegyszer írom: jogilag, ha leraktad a vadászíjász-vizsgát, azzal vadászol, amivel jól esik, amíg 50# felett van. Tudtommal. :)

    "De mindenképp tradi íjjal akarok vadászni, mint ahogy régen vadásztak..."
    Abszolút megértelek, én is nagyon szívesen tenném, ha lehetőségem lenne rá! Ám van egy bökkenő: a mai "tradicionális íj" nem az, amivel régen is tették. A valódi kompozit íj ma úgy százezer forint környékén mozog, és kirobbanó teljesítményű - és olyan kényességű is. Szinte bármi paffra vágja, ellentétben a műgyantákkal, amik megfelelő használat mellett szinte elnyűhetetlenek nagy általánosságban. Ez utóbbiakat használjuk sportcélra és hagyományőrzésre... vadászatra nemigen.
    "És az hogy a laminált íjak, jobban megbüntetik az íjászt ha hibázik az mit jelent?"
    Azt jelenti, hogy nehezen tolerálják az oldáshibákat, a franyekolásokat emberes mellélövésekkel és alkarravágásokkal adják vissza, emellett kényesebbek a használatra, tárolásra és karbantartásra egyaránt.
    "És reflexíjak miért jobbak vadászatra és hogy lehet olcsobban hozzájuk jutni?"
    Mert olimpiai íjjal hülyén néz ki vadászni menni :), a reflexíj pedig még anyagában és elvében legközelebb áll a "modern íjak" közül ahhoz az íjhoz, amit tradicionális fogalommal élve íjként ismerünk. Nincs stabi, irányzéktüske, berger, főleg nincs kam és kábel, csak az ember és az íja. Emellett viszont veszettül gyors, és szép pontosan lehet vele lőni. (Értem ezalatt azt, hogy egy kb. azonos képességű, íjával X időt eltöltött vadászrefis jobb szórásképpel lő, mint egy ugyanilyen tradis)
    Olcsóbban hozzájukjutni? Gonosz leszek: Spórolással... én két éve koplalok egy Nagy Imre Longbow-ért. De ha összejön, az aztán olyan is lesz!
    Mondhatnám még, hogy használtan, de a használt íj-vásárlás teljesen olyan, mint a lóvásárlás: Vagy nagyon-nagyon benne kell lenni a témában; vagy mázlisnak kell lenni...