Íjak, nyílpuskák
  • PrasCo
    Üdv!

Mivel eléggé komplex témába tenyereltél, először leírom a saját véleményem, de utána adok egy linket, ahol tényleges vadászíjászokat kérdezhetsz, és ők meg fogják mondani Neked a tutit.

Közelítőleg amit hallani fogsz: Annyi fix, hogy vadászként egyszerűbb lesz a dolgod, mert így csak egy vadászíjász vizsgára lesz szükséged. Az íj ereje valóban minimalizálva van, emlékeim szerint 50 fontban. (Egész pontosan a nagyvadra lőhetőség van minimalizálva, de vadászíjász vizsgán egyébként sem vehetsz részt 50#-esnél kissebb íjjal)
    Előrebocsátom, hogy a tradicionális íjakról le fognak beszélni. :) A Kassai Medve egy robosztus, masszív és jó íj lenne erre a célra, de lassú. Vadászathoz pedig bizony nem mindegy a nyílvessző energiája. A műgyanta/üvegszál íjak pedig általában(!) azonos befektetett energiából kevesebbet adnak át a nyílvesszőnek (ergo. lassabban lőnek), mint pl. a laminált íjak. A laminált íjak is tradicionális kategóriába tartoznak, tehát korhűek (lehetnek). Ez már jobb választás lenne, de egyfelől drágábbak, másfelől jobban büntetik az íjászt kezdő korában (és később is, ha hibázna), nem mellékesen kényesebbek. Ha nem gond, hogy az íjad nem tradicionális, és nagyon idegenkedsz a csigától (de úgyis rá fognak beszélni - és nem véletlenül), én a vadászreflex íjakra tippelnék még. Nagy Imre Longbow, vagy Gelencsér Vadászreflex.
    Ezek ritka drága íjak, de még mindig nagyon közel vannak a "hagyományos" íj fogalmához. Ablakuk van és fémvesszővel lőhetőek, tehát jóval pontosabbak, és gyorsabbak, mint a tradik, de mégis íjat érzel a kezedben, nem szétkábelezett villanypóznát. (bár utóbbinak is megvan a szépsége és nehézsége! A csiga egyébként csúnyán pontos, és igen erős! Átlagban keresztüllövi a nagyvadat, hallottam esetről, amikor vaddisznó-gerincoszlopot eltörött...) Ha rajtam múlna, refivel már elmennék vadászni.
    És komolyan beszélek, mert világéletemben tradicionális íjász voltam, (mostanában szeretnék kategóriát váltani) és tudom, mire képesek. Negyvenes Agarammal talán apróvadra, ha rámennék, ott találat esetén biztos lenne az elejtés, de kb. tizenöt méteren túl már igen biztos kéz kellene hozzá. Magam eredményadatairól tudom, hogy egy nyúl méretű célpontot egy jobb napomon 20 méterről kb. 50% eséllyel találok el. (magyarul a vadászíjász vizsgán a jelenlegi felkészültségemmel úgy hasalnék el, mint a rongy) Csakhát még ez az eredmény is ideális körülményekkel számolva, tiszta lőállásban, jó látási viszonyok között, zavaró (mentális) tényezőket kizárva, FITA lőlapra. ...egyébként ez csak rosszabb tud lenni nálam.
    HIVATALOSAN egyébként lényegében bármivel vadászhatnál, amivel meg tudod lőni a vadász-minősítőt.

Hogy mennyi idő alatt jutsz el az Általad igénylett szintre, szintén nem tudom megmondani, mert millió körülménytől függ. Függ az íjtól, függ a passzoló technika mielőbbi helyes és nem rosszul beidegződött elsajátításától, az időráfordítástól, a "tehetségtől", a külső segítségtől, stb. Nem is mernék rá írni semmit.

És ahol témában igazán kompetensek segítségére számíthatsz:
    http://www.szip.hu/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=57

Egyébként a vadászíjászat egy iszonyatosan jó dolog, nem mondom, hogy egyszerű kezdés lesz, de ne hagyd magad eltéríteni a szándékodtól.
    Még adnék egy linket:
    Magyar Vadászíjász Portál