banner_0.jpg

• Nadi

A labdarúgópályák környékén egyre többet hallani egy 19 éves debreceni fiatalemberről, aki a szakemberek és a szurkolók szerint is óriási jövő előtt áll.

Rezes László, a DVSC saját nevelésű, U-19-es válogatott játékosa jelenleg a fiókcsapat, a Létavértes színeiben rugdossa a gólokat, de jelzésértékű, hogy a téli alapozás egy részét már a Supka-gárdával végezte.
    Ébredezik a debreceni labdarúgó utánpótlás-nevelés, úgy tűnik, a nagy generáció után (Sándor, Dombi, Madar, Szatmári) van egy újabb korosztály, melynek tagjai a jövő Lokijának gerincét alkothatják. Máté Péter már stabil csapattag, Dzsudzsák is egyre többször kerül a kezdőbe, visszatért Virágh Aladár, de a Diósgyőrnek kölcsönadott két labdarúgó, Jeremiás és Urbin is komoly értéket képvisel, nem beszélve a korosztályos válogatott Ludánszkiról. A legnagyobb spíler azonban Rezes László lehet, akinek tehetségét sokan Sándor Tamáséhoz hasonlítják, bár a szakemberek szerint az ifjú középpályás mozgásdinamikában és agresszivitásban már most a tar fejű ikon előtt jár.
    Rezes hétéves korában ismerkedett meg a labdarúgással, s különböző korosztályos csapatokat végigjárva Szabó László, Ludánszki István, Hegedűs Gábor, Szalánczi Tamás, Katona Zoltán, Herczeg András és Kondás Elemér edzők keze alatt sajátította el a szakma alapjait. A már gyermekként is tudatos labdarúgópalánta mindig a focit helyezte előtérbe, saját bevallása szerint a tanulás és minden egyéb csak a futottak még kategóriába tartozott. 16 évesen már látszott, több lesz, mint tucatlabdarúgó, kvalitásaival messze kitűnt korosztályából.
    - Mindig szerettem edzeni, ha néhány nap pihenő van, már nem nagyon találom a helyem. Az erőnlétemmel nincs probléma, a robbanékonyságomnak és a cselezőkészségemnek köszönhetően többször kerülök helyzetbe. A védekezésemen azonban még bőven van mit javítanom, de a fejjátékom is csiszolásra szorul. Ha első osztályú játékos akarok lenni, már pedig ez a célom, akkor még rengeteget kell fejlődnöm– mondta az Irinyi középiskola sporttagozatának diákja. Hogy nem halad rossz úton a legtöbbször támadó középpályásként foglalkoztatott labdarúgó, arra bizonyíték, hogy nyáron már részt vehetett a DVSC felnőtt csapatának alapozásán. Az őszi szezont a fiókcsapatban játszotta végig, de télen újra a nagyokhoz rendelte a szakvezetés, s Rezes az NB-II-es Baktalórántháza elleni edzőmeccsen négy góljával jelezte, előbb-utóbb helyet követel magának a piros-fehér alakulatban. Supka Attila vezetőedző szerint nagyon sok van az ifjú játékosban, s ha fejlődése töretlen marad, néhány év múlva meghatározó ember lehet a csapatban.
    - A téli alapozáson könnyen befogadtak a fiúk, bár igaz, sokan már ismertek. Azt hiszem, az edzéseken nem lógtam ki a társaságból, s az edzőmeccseken is igyekeztem, de az engem is meglepett, hogy négy gólt szereztem a Baktalórántháza ellen. Nagyon megtisztelő, hogy Supka Attila jó véleménnyel van rólam, nekem is jelezte, elégedett a játékommal, számít rám. Böőr Zoli azonban télen visszatért a csapathoz, így nem biztos, hogy játéklehetőséghez jutottam volna a nagyok között. Ha őszinte akarok lenni, szívem szerint maradtam volna a DVSC-nél, de ha az eszemre hallgatok, akkor tudom, most az a legfontosabb, hogy minél többet játsszak, és ne a kispadon ücsörögjek. Nem vagyok csalódott, amiért vissza kellett mennem a Létavérteshez, tudom, szükség van rám, hiszen kitűnő társasággal hajtunk a bajnoki címért.
    A tehetséges labdarúgó nemrég az U-19-es válogatott tagjaként részt vett egy horvátországi edzőtáborozáson is, ahol mindhárom mérkőzésen pályára lépett a házigazdák korosztályos gárdája ellen. Az igazi siker azonban az lenne számára, ha tagja lehetne a májusi, ausztriai tornára készülő csapatnak, ahol kivívhatnák a nyári korosztályos Eb-n való indulás jogát.
    - Tavaly sérülés hátráltatott abban, hogy a válogatottnál is bizonyítsak, de Varga István szövetségi edző most újra számít rám. Örülök, hogy az első mérkőzésen az én gólomnak is köszönhetően le tudtuk győzni a horvátokat, de kicsit bosszant az elszenvedett két vereség, mert elkerülhető, tipikus magyar gólokat kaptunk. Mindenben felvettük a versenyt a házigazdákkal, technikailag föléjük nőttünk, s ez a horvát labdarúgás erősségét ismerve nem kis dolog. A szövetségi edző jelezte, hogy egy spanyol játékosmegfigyelőnek is tetszett a játékom.
    A DVSC portálján megtartott szavazáson a szurkolók által legígéretesebbnek tartott futballista azonban még nem tervezi, hogy idegenben kamatoztassa tudását. A külföldi menedzserek mellett a hazai riválisok is árgus szemekkel figyelik, így a labdarúgásban uralkodó farkastörvények ismeretében nem meglepő, hogy a Szima Gábor vezette, biztos gazdasági alapokon álló klub ötéves szerződést kötött a játékossal.
    - A szerződéssel tudtomra adta a DVSC, hogy hosszú távon számít rám. Gyorsan megegyeztünk, úgy érzem, én is és a klub is előnyös megállapodást kötöttünk. Debrecenben akarok első osztályú labdarúgó, s idővel stabil csapattag lenni. Néhány év múlva az U21-es és a felnőtt válogatottat is szeretném megcélozni. Klubszinten a Lokival szeretnék kilépni a nemzetközi porondra, aztán ha ott bizonyítottam, akkor majd jöhet egy esetleges külföldi szerződés. Nekem Debrecen az első, remélem, nyáron a nagycsapattal készülhetek a bajnokságra.