A repülés szerelmeseinek topikja.
  • [NST]Cifu
    Én a befogást úgyértem, hogy a 80as években még jónak számított a radraja, legalábbis láttam 1 szemléltetést 1 Mig 29 Fulcrum vs. F-14 találkozásától, és a rajz muatatta mennyivel hamarabb észleli és rakétá tud küldeni ellene.

Nincs 100%-os találati arány. A rakéták ellen be lehet vetni pár trükköt - kimanőverezni őket, csalit szórni, stb. A MiG-29 ugyan alapból nem rendelkezik ECM-el (sőt, a Szu-27 is csak utólag, külső függesztményben vihet magával), tehát az ellentevékenység ezen része mondjuk nem él. De azért már ezek is elegek lehetnek a túléléshez - főleg, hogy mint sokszor említve lett, a Phoenix esélye, hogy elfogjon egy gyors, manőverező célt, hát... legalábbis korlátozott.

Szárazföldön milyen viszonyban szolgáltak Tomcatek?

Csak Iránnál szolgálnak szárazföldi üzemeltetésű Tamás macsekok.

Azért voltak ilyen szarok a hajtóművek, mert 1972es fejlesztésűek?

Akkoriban is tudtak normális hajtóművet tervezni és építeni, de a TF-30-as nem ilyen volt. Mivel csak úgy nem lehet beépíteni egy másik hajtóművet, ezért jobb hijján nekiálltak a TF-30-at csiszolgatni. Tudni kell, hogy az F-14-es program csúnyán túlszaladt a fejlesztési időn és a pénzügyi kereteken. Az US NAVY csaknem dobta az egész programot az 1970-es évek legelején, és nekiállt olcsó alternatívát keresni. Végül mégis rendszerbe állították, de hallani sem akartak további plusz költségekről - és ekkor kiderült, hogy a gép hajtóműve némi túlzással egy rakás hulladék... Nem volt pardon, maradtak a TF-30-asok, valami olyan hangulatban, hogy "csaknem egy évtizedet és egy rahedli pénzt öltünk bele, oldjátok meg, és kész". Hangsúlyozni kell ugyanakkor, hogy a Tomcat igazából a hajtóműveit leszámítva minden téren megfelelt az elvárásoknak.

A haditengerészetnél viszont nagyon vegyes volt a vélekedés a Tomcat-ről ezidőben, még a személyzetük jó része is utálta, mert megbízhatattlan gép volt, és nem adott második esélyt a pilótának. Aztán lassan elkezdte kinőni a gyerekbetegségeit (az F-14A+ megjelenésével), a TopGun film pedig világsztárrá tette a típust.