A repülés szerelmeseinek topikja.
  • [NST]Cifu
    Az F110-es hajtóművekkel szerelt F-14A+ (később F-14B jelzésre változtatták) gépek, mint írtam, 1987-től jelentek meg, 148 lett rendszerbe állítva (részben átépítés, részben gyárilag ilyennek készített gépekről van szó).

Kérdem én mint 1 laikus, hogy lhetett egy hajtómű gyenge ha 2480al tudott menni a gép?

Úgy, hogy a teljesítménye csak utánégetővel volt komoly, utánégető nélkül eléggé kevés volt. Csak nézd meg magad:

TF-30: max. tolóerő: 54.90kN, utánégetővel: 92.96kN
    F-110: max. tolóerő: 72.95kN, utánégetővel: 121.87kN

Viszonyításúl a Szu-27SzK hajtóműve:

AL-31F: max. tolóerő: 79.43 kN, utánégetővel: 122.58kN

Hiába volt képes elérni nagy sebességet a gép, a kis teljesítmény miatt lassan gyorsult, a végsebesség nemcsak a hajtóműtől, de az aerodinamikától is függ - e téren van a Tomcat egy kicsit előnyben a változtatható szárnyállás miatt. Szemléletesebben: az alap F-14A esetén felszálláskor működtetni kellett az utánégetőt. Az F-14A+/B/D esetén utánégető nélkül is fel tudtak szállni a gépek...

De a 80as években még betudta volna fogni a Mig-29 est biztos, mert én ezt olvastam.

Egyfelől MiG-29-es jobban manőverezik, másfelől jobb a tolóerő/tömeg aránya (különösen a TF-30 hajtóművel szerelt gépekkel szemben). Harmadrészt az F-14-es inkább Szu-27-esekkel találkozott volna. :)

Na meg ehhez hozzátartozik, hogy a Tomcat szárazföldi gépekkel vette föl a versenyt, vagy ez a 2. ww után már nem volt nagy cucc?

Nem igazán. Egyfelől ha összehasonlítjuk mondjuk a MiG-23-al, a Mirage V.-el vagy az F-15-ös gépekkel, akkor egyedül a radarja és a Phoenix rakétái azok, amik komoly előnyt jelentenek. Semmilyen más téren nem tűnik ki (teljesítményadatokról volna szó). Egy hordozófedélzeti gép mindig is hátrányban lesz alaphelyzetben, mivel egyfelől cipel olyasmiket is, amikre egy szárazföldi üzemeltetésű gépnek nincs szűksége (erősebb futómű, fékezőhorog, szárnyakat felhajtó/nyilazó hidraulika), másfelől a hordozóról csak korlátozott tömeggel lehet felszállni (a Tomcat hordozoról csak 4 AIM-54-essel szálhatott fel, ha szárazföldről üzemeltették, simán vihetette a 6 AIM-54-esét).