• [NST]Cifu
    #71
    millió -> milliárd, nem?

    Azért az, hogy "dőlni fog a pénz", egy kicsit túlzás. Az arab-öböl országaiban egy hordó nyersolaj kitermelése egyszámjegyű összegbe kerül (7-8$), oroszországban viszont 16-20$, tehát sokkal-sokkal kisebb haszonnal képesek csak kitermelni - éppen ezért dolgoznak az oroszok kőkeményen azon, hogy növeljék a kitermelés mértékét.

    Hogy több pénzük lesz űrkutatásra, az is erősen kérdőjeles. Jelenleg mint említettük, a ISS-en kívűl nincs orosz tudományos célú űrkutatás. Amire van pénz, az a hordozórakéták/űrhajók építése, mivel ebből van bevételük (az ESA sem véltelnül húzott fel egy Szojuz-indítóállást Kourou-n). Az, hogy az Enyergia cégnek lesz bevétele, még nem azt jelenti, hogy most aztán fellendül az orosz űrkutatás - rövid távon valóban kölcsönösen kedvező az ESA és az orosz cégek együttműködése, de hosszú távon már kérdésesebb a dolog. A HOPPER terv egyenlőre jól halad, miközben az oroszoknak egyszerűen még mindig nincs SSTO tervük. A MAKS-OS lassan húsz éve húzódik, és továbbra sincs semmi hír róla, a BAJKÁL is jó 5 éve látható minden kiálításon model formájában, de többre még nem jutott.

    Azon kívűl ne feledjük, hogy a NASA évi ~20 milliárd $-ból gazdálkodik (függően attól, hogy mit veszük bele, még lehet több is, illetve kevesebb is), ez a teljes orosz GDP kb. harmada. Csodálkoznék, hogy ha belátható időn belül akárcsak ennek csak 10% is jutna az orosz űrkutatásra...