• SaGa Jr
    Hali!

Nem azt mondtam, hogy a figurás játék miatt ilyen, én azt mondtam, hogy a készítők abból vették át az alapokat. Most az más kérdés, hogy elfelejtették rendesen elolvasni azokat a kódexeket, amik leírják a seregeket, vagy a tanácsadók akiket a GW adott nekik, kimondottan SM pártiak voltak. A többi fajnál nem csak az alapokban van az erő, hanem az itt meg nem jelent apróságokban (káosznál az adományok, többféle démon, többféle démoni erő és fegyver; eldáknál a sokkal több aspect warrior osztag, a sokkalta erősebb falcon tank, a többféle jármű és a több behozható farseer mellett más nyalánkságok; orkoknál meg a brutális nagy létszámú csapatok sok speciális fegyver lehetőségével, szinte megtörhetetlen morállal ha sokan vannak egy helyen). Magyarán prímán nem jelenítették meg az igazi erejét a többi fajnak, ami tényleg széppé és jól játszhatóvá tenné őket. De még mindig azon a véleményen vagyok, hogy nincs itt olyan nagy borulás. Inkább többféle átgondolatlan visszásság van. A jelen felállással is lehet nyerésre vinni bármely sereget, csak szokás szerint az SM sereggel a legkönnyebb ezt végrehajtani.

Nekem nagyon más a tapasztalatom az IG kapcsán. Ugye alapvetően mindig azt a manus kezdik el lőni egy osztagban, amelyikre ráböksz, hogy támadják (na jó, általában olyan 80-90%-a az embereidnek oda fog lőni). Ha ő kipurcan na utána kezdenek el össze-vissza lődözni akire csak rálátnak. Ha figyelsz akkor viszont simán ledarálsz bárkit a koncentrált tűzerővel. A gép pedig így lő nagy általánosságban. Elég hamar megeszi bármely egységemet, hacsak nem kasrkin vagy ogryn gyalogokról van szó.
    Namost szegény IG egység hihetetlen gyorsan hullik el. Kivéve ha van ott egy pap. Na az jelentősen megnöveli a regenerációjukat, a moráljukat és az életerejüket. 100 Hp-t meg nem nagy kunszt visszaregenerálni (ennyi van nekik alapból, erre ad 25 pontot a páncéljuk, még 25-t az őrmi és ugyanennyit a pap), ezért tűnik olyan gyorsnak a regenerációjuk, mert baromi kevés pontot kell visszaszerezniük. De ez a 100 Hp ez egyetlen lövéssel egy ork wartrakkból vagy egy defilerből netán whirlwindből ki is nyír egyszerre akár több manust is. Ha beér közelharcba egy igazi erős ütős egység, akkor megintcsak ott fognak hullani a skacok.
    Egy SM commander lazán bedarált 2 teljes folyamatosan utántöltött osztagot, akik 6 plasmával lőtték. Egy rájuk rohanó SM gyalogságból nagyjából 1-2 figurát szednek le mire azok beérnek, akkor pedig régen rossz lesz nekik. Berzák ellen még kevésbé jól muzsikálnak. Összességében elmondható, hogy csak akkor tudnak jól működni ha nagyon sokan vannak. De ekkor meg elveszik a helyet a többi, hatékonyabb egység elől. És szegény IG seregnek nincs itt a WA-ban kimondottan tankvadász csapata, mint a többi seregnek, csak az utolsó 2 tankja ér valamit a járművek ellen (a sentinel túl keveset bír, hogy túléljen egy összecsapást, így sajna csak tömegben hatékony). Szóval bemászik az arcukba valami motorizált rondaság és vége is a játszadozásnak. Az igazi erejük onnantól jönne be, hogy járműveik lesznek de ekkor mivel kell szembenézniük? Egy nagy halom tankvadász csapattal minden ellenféltől.

Még a káosz is ki tud állítani elég izmos tankvadász csapatokat (obliterator és horror), ha a káosz lövedékes predatort (járművek ellen lényegesen hatékonyabb, mint gyalogok ellen) és a defilert nem számolom. De a berzák is meglepően hamar szétszednek egy Leman Russ tankot, a chaos lordról nem is szólva.

Az orkoknak ott vannak a nobz osztag, a mega armoured nobz, a big mek, a warboss, a wartrakk, a killa kan, a tankbusta boyz no meg a squiggoth.

SM esetében a Predator, a sima SM squad, a drenya variánsok, a közelharci osztag a meltabombbal, commander, chaplain, Land Raider és nagyobb mennyiségben a land speeder, ami még így is erősebb, mint az IG sentinelje.

Eldáknál ott figyel erre a célra a rakétás vyper, a warp spider egység a haywire grenade által, a fire dragon egység, a wraithlord, a seer council, fire prism, farseer, bright lance platform, avatar.

Ezek mellett és gyakorlatilag jópá meccset lejátszva, én messze nem látom és tartom olyan erősnek az IG sereget. Egy korai berohanással széjjel lehet őket szedni apró darabokra.