• dronkZero
    #4133
    Van még benne némi stratégia is, ami esetleg nem látszik elsőre.

    A városoknak van három jellemzője, a katonák száma, a lakosság mérete és a vagyon. Ezekkel lehet machinálni bizonyos dolgokat. A kis falvakban lehet felszedni kormányzót, ő a város vagyonát rakja egy kategóriával feljebb. A missziókban bevándorlókat lehet vinni, értelemszerűen a lakosságot növeli. Illetve vannak a "military payroll" feliratú hajók, azok meg a zsoldot viszik a katonáknak.

    Jó módszer, hogy egy baráti várost felturbózol emberrel és kormányzóval, aztán blokád alá vonod, és kiműtöd a zsoldot szállító hajókat. Aztán ha már nem túl sok benne a katona, akkor kifosztható.

    A gerincesség nem túl kifizetődő, érdemes rotálni az ellenséget. Az elején irtani a spanyolokat és beszedni érte az elismerést a többi nemzettől, aztán mikor a spanyolok eléggé meggyengültek, akkor nekiesni a másik három népnek, és gyűjteni az ellenségeiktől a rangot és a földet.
    Ha már valaki nagyon utál, akkor érdemes megkeresni egy missziót és megcsinálni egy amnesztiás küldetést. Ez jó alkalom a pálfordulásra, nullázódik a vérdíj és az utálat, lehet az addigi genyóknak nyalni...

    A játék legdurvább hajóját (Ship of the Line) is így lehet megszerezni, angolokat vagy a franciákat kell a halálba szekálni. Kár, hogy csak késői kezdésnél van, lehet, hogy csak a legkésőbbiben... Az 1600-as kezdésű játékokban a legjobb hajó Henry Morgan nagy fregattja.