A vitorla fel-le azért van, hogy gyorsabban illetve lassabban haladj csata közben és a nyílt tengeren is, bár utóbbinál nincs sok különbség.
A csata alatt akkor érdemes (szerintem) bevonni a vitorlákat mikor gyors fordulóra van szükséged, pl. éppen sortűz tart feléd...és te nem akarod mind a 48 ágyúgolyót bekapni. Ekkor vitorla le, gyors fordulás valamely irányba(akár 180 fok is lehet), aztán vitorla föl és már repülsz is. Természetesen oldal-hátszél figyelembe veendő. Széllel szemben még senkinek sem sikerült...
A dezertálással kapcsolatban annyit, hogy amikor szöknek valamennyi pénzt is visznek magukkal. Furcsa, hogy ezt még nem vetted észre. Igaz ez nem sok, de ha ezt pl. 5-szörözöd akkor már az.
A matrózok jelentkezése pedig egyenes arányban áll hírneveddel/rangoddal az adott országot nézve. Ez is logikus, mert egy hírhedt kalózkapitány mindig is több embert vonzott, mindenki vele akart hajózni,mivel több pénzt kaphatott a későbbi zsíros zsákmányból. Szóval minél nagyobb a rangod annál több ember jelentkezik a kocsmában.
Mostanában ugyan nem játszottam a játékkal, de Én még mindig nem találkoztam Ship of the Line-nal! Antigua környékén van többnyire?