\"Porból lettünk, porrá leszünk\"
  • [NST]Cifu
    #1843
    Nem is olyan régen az NWO topicban merült fel a kérdés, vagyis nem is merült fel...

    A "leleplezés" az volt, hogy a NASA képein nem ugyanolyan színű a Mars felszíne, sőt, a roverek színkalibrációs műszerén "tetten érhető", hogy a NASA "akarattal megtéveszti" a lakosságot arról, hogy is néz ki valójában a Mars felszíne.

    A Mars Roverek PANCAM-jai monokróm képeket tudnak csak felvenni, és egy-egy szűrő található a két kamera elött nyolc-nyolc különböző értékkel. Tehát a képek nem egy-egy felvételből készülnek, hanem különböző szűrőkkkel készült képekből mesterségesen hozzák létre őket. A NASA oldalán lévő képek alatt is olvasható, hogy milyen szűrőkkel készültek (természetesen a kiemelet képeknél jegyzik ezt csak meg, az ömlesztve felpakolt képeknél általában nincs odaírva). A NASA a kék-piros-zöld szűrővel készült képek alá is azt írja oda, hogy megközelítőleg valós színű kép.

    Az "egyszerűen fényképezni" szöveg egy kissé mókás, több okból is:

    1.: Az "egyszerű" digitális fényképezőgép is csak monokróm CCD-vel rendelkezik. Ha egy CCD-s, akkor ha jól tudom a prizmával felbontott fényt egymás után engedik rá (piros/zöld/kék), és így gyakorlatilag három felvételből csinál egyett a videokamera ill. fényképezőgép. A 3CCD-sek esetén a három alapszínnek már egy-egy dedikált CCD-je van. Namost a valós színű képhez ugye 3CCD kellene ez esetben, ami egyfelől drága mulatság, másfelől 3 alkatrészt jelent egy helyett és végül 3CCD az csaknem 3x annyi energiát is kér.
    2.: A tudósok számára nem elég a "hagyományos" kép. Különféle spektrumokra kiváncsiak, az infravöröstől az UV tartományig. Ezt úgy lehet megoldani, hogy a CCD elé raknak egy olyan berendezést, amely az éppen szükséges szűrőt (v. szűrőket) rakja a CCD elé, így csak abban az adott spektrumban érkező fényt fogja látni. Namost ebből következik, hogy a fix spektrumú kamera nem az igazi megoldás (a hagyományos digi fényképezőgépek pedig ilyenek).