\"Porból lettünk, porrá leszünk\"
  • [NST]Cifu
    #1835
    Hogy csinálod meg?

    1.: Jelenleg egyetlen űrállomás kering felettünk, tíz éve készül, és "csak" 200 tonnás jelenleg (teljesen készen sem lesz több, mint 400 tonna a mostani tervek szerint), hathatós emberi beavatkozással épült az űrben és az erőforrása napenergia. A Mars-bázisnak gigászi mennyiségű energiára lesz szüksége, így a napenergia (amely a nagyobb Naptól való távolság miatt amúgy is kisebb hatásfokú) nem jöhet szóba. A jelenlegi erőforrások közül csak az atomenergia merülhet fel. Az űrállomás még így is jópár száz tonnás kell hogy legyen. Egyben megépíteni nem igazán lehet, tehát vagy a Föld körül kell megépíteni, vagy a Mars körül, kisebb részegységekből. Ha a Föld körül építjük meg, akkor alkalmasnak kell lennie arra, hogy elviselje a Föld-Mars utazást. Ha a Mars körül építik meg, akkor a te elképzelésed szerint emberi beavatkozás nélkül kell erre sor kerüljön. Erre még nem biztos, hogy képesek vagyunk (nem megvalósíthatattlan, de példa még nem igen volt rá).
    2.: A rendszert felügyelni és karbantartani kell, hiszen nem rövidtávú eszközről beszélünk. Eddig a legtartósabb űrbéli eszközök is csak 10-15 évig működtek megbízhatóan (a külső bolygók felé küldött Voyager vagy a Pioneer szondák rendszereinek jó része is tönkrement már) karbantartás nélkül. Szóval fejlődni kell ezen a téren is, de folyamatos karbantartásra mindenképpen szükség lesz. Ezt a legegyszerűbben úgy lehet megvalósítani, ha egy állandó személyzetet helyezünk el rajta.

    Ezen kívűl még egy apróságra hívnám fel a figyelmet: ez a bolygóközi szintű lézer-tolásos rendszer a gyakorlatban még nem bizonyított elv. Nagyon szélsőséges szintű precizitásra van szükség a működéséhez, tehát nem feltétlen szerencsés az első lépéseket ilyen bonyolult rendszerekkel megtenni.